Reuters: Hrozba požárů v Řecku se blíží rychleji než plány, jak je zvládnout

foto Ilustrační foto - Lesní požár u řecké obce Dikela, která leží nedaleko města Alexandrupoli, 21. srpna 2023.

Atény - Když loni v červenci dorazili hasiči k požáru v borovém lese na řeckém ostrově Rhodos, plameny už šlehaly nad stromy k noční obloze. Dobrovolníci museli jednat rychle, ale hustý porost na lesní půdě jim bránil v přístupu. Protože se posádky nemohly dostat blíže, požár se rozšířil, během několika dní zachvátil středomořský ostrov a donutil 19.000 lidí k útěku - jednalo se o jednu z největších evakuací v důsledku katastrofy v historii Řecka, napsala agentura Reuters.

"Zkusili jste se někdy projít lesem, kde se víc než deset let nekácelo? Je to hrozně obtížné," řekl hasič Nikos Karpathakis, který byl mezi zasahujícími na místě.

S dalším blížícím se létem a s tím, jak jsou požáry na jihu Evropy kvůli klimatickým změnám čím dál tím smrtelnější, vypracovalo Řecko nový plán, jak omezit škody. Zahrnuje mimo jiné nasazení dalšího hasičského vozu ke každému novému požáru, zrychlení letecké podpory a čištění lesů.

Pět hasičů a tři odborníci však uvedli, že tato iniciativa neřeší nedostatky v plánování a prevenci a že je čeká další ohnivá zkáza. "Lpíme na plánech, které jsou postavené na hašení požárů, místo abychom přijali integrovanou strategii řízení požárů," řekl Theodore Jannaros, požární meteorolog z Národní observatoře v Aténách.

Vlny veder způsobily v loňském roce požáry na rozsáhlých územích Portugalska, Francie, Španělska a Itálie, které si vyžádaly desítky obětí. Situace je obzvláště vážná v Řecku, které právě zaznamenalo nejteplejší zimu v historii. To vytváří ideální podmínky pro požáry, které ohrožují úrodu, domy a rychle se rozvíjející turistický průmysl.

Loni v srpnu zničil požár v severní oblasti Evros plochu větší než New York a zabil nejméně 20 lidí - jednalo se o nejsmrtelnější evropský požár roku 2023. Letos začaly požáry dříve, než se očekávalo, včetně jednoho v březnu v horské oblasti, kterou obvykle pokrývá sníh.

"Bude to velmi náročná sezona lesních požárů. Změna klimatu je tady," řekl agentuře Reuters Vasilis Kikilias, ministr pro klimatickou krizi a civilní ochranu.

Řecko učinilo v boji proti požárům řadu kroků, včetně budování protipožárních pásů kolem sloupů elektrického vedení v zalesněných oblastech a zintenzivnění výcviku hasičů a dalšího personálu.

V letošním roce bylo přijato dalších 700 lesních strážců. Týmy dělníků od roku 2022 prořezaly a vyčistily 12.000 hektarů lesa a dalších 7000 hektarů bude dokončeno do konce května, uvedlo ministerstvo životního prostředí.

"Poprvé po 50 letech vstupujeme do lesů a budujeme protipožární zóny," řekl Kikilias. "Jistě to nebude provedeno najednou v celém Řecku, ale je to dobrý začátek," dodal.

V rámci plánu v hodnotě 2,1 miliardy eur (asi 52,8 miliardy korun) Řecko uzavřelo výběrová řízení na více než 1000 hasičských vozů a sedm letadel DHC-515 a plánuje instalaci senzorů na detekci kouře. Odborníci se ale obávají, že to nebude stačit.

Prořezané lesy tvoří jen nepatrný zlomek z téměř 7,5 milionu hektarů řeckých lesů. Část vozů a letadel poptávaných ve výběrových řízeních bude dodána až za několik let.

Podle expertů by se mělo vynaložit více peněz na vytvoření sboru specialistů na lesní požáry, kteří mohou vypracovávat mapy rizikových oblastí a analyzovat, jak se požáry pravděpodobně rozšíří. Doporučují také, aby se začaly používat metody hašení požárů, které se osvědčily v jiných částech světa, jako je "protipožár", kdy hasiči zapalují nové požáry v cestě těch stávajících, aby je připravili o potenciální palivo.

Dobrovolného hasiče Karpathakise stále pronásledují vzpomínky na minulé léto. Jeho posádka položila dva kilometry hadic, aby se přiblížila k požáru na Rhodosu. Bylo však příliš pozdě. Vichřice zanesla oheň mimo jejich dosah. "Pracoval jsem spoustu dní bez přestávky, ale situace se vůbec nezlepšila," řekl.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď