Delegace v Káhiře začaly jednat o návrhu příměří v Pásmu Gazy

foto Dým stoupá z Rafáhu v jižní části Pásma Gazy po izraelském náletu, v popředí zeď na hranici s Egyptem. 6. května 2024. 

Káhira/Washington/Tel Aviv - V Káhiře dnes odpoledne začala jednání delegací palestinského hnutí Hamás, Izraele, Kataru, Spojených států a Egypta o příměří v Pásmu Gazy, informovala podle agentury Reuters egyptská státní televize AlQahera News. Na programu je diskuze o návrhu předloženém Egyptem a Katarem, který počítá mimo jiné s příměřím v Gaze v délce až 126 dnů, s výměnou izraelských rukojmích za palestinské vězně, se stažením izraelských vojsk z Pásma Gazy a ve finále s ukončením izraelské blokády oblasti. Hamás podle Reuters hovoří o poslední šanci jak osvobodit rukojmí, Izrael se k návrhům staví negativně. Vyjednavači Izraele a palestinského hnutí Hamás by podle Bílého dobu "rozhodně" měli být schopní překonat současné neshody.

Hamás již v pondělí večer s návrhem vyslovil souhlas, což načas vyvolalo naděje na přerušení bojů. Záhy však vyšlo najevo, že izraelská strana s podmínkami dohody nesouhlasí. Návrh se podle izraelské vlády odchyluje od závěrů předchozích jednání, ačkoliv nejmenované diplomatické zdroje a analýza deníku The New York Times tvrdí, že rozdíly jsou omezené. Hamás se podle nejmenovaných izraelských činitelů snažil svým souhlasem vykreslit Izrael jako stranu, která se odmítá dohodnout.

"Izrael nemůže přijmout dohodu, která ohrožuje bezpečnost našich občanů a budoucnost země," poznamenal dnes podle serveru The Times of Israel (ToI) premiér Benjamin Netanjahu. Návrh přijatý Hamásem měl podle něj za cíl "sabotovat vstup (izraelských) sil do Rafáhu", k němuž došlo v pondělí večer. S jakými konkrétními body návrhu Izrael nesouhlasí, Netanjahu neupřesnil.

Ačkoliv obsah jednání minulých měsíců není veřejně známý, stanice Al-Džazíra má k dispozici text dnes projednávaného návrhu smlouvy o příměří, které by mělo trvat 126 dní rozdělených do tří etap po 42 dnech. Text v arabštině rovněž zveřejnil ToI. Vyjma technických podrobností obsahuje následující hlavní body:

První etapa:

Už v první den začátku platnosti dohody by Izrael a Hamás měly dočasně přerušit boj. Izraelské jednotky by se měly stáhnout z určitých oblastí v Gaze východním směrem, umožnit neomezený přísun humanitární pomoci, konkrétně v objemu 600 nákladních vozů denně, a vysídleným palestinským civilistům by měl být umožněný návrat domů. Palestinci by se také mohli po Pásmu Gazy pohybovat svobodně. Každý den by bylo vyhrazené desetihodinové časové okno, v němž by izraelské letouny nesměly nad Gazou létat, a Izrael by propustil 30 palestinských vězňů za každého civilního rukojmího propuštěného Hamásem, živého či mrtvého, a 50 vězňů za každou izraelskou vojačku, kterou by Hamás propustil. Začala by rovněž obnova Pásma Gazy a vzniklo by 60.000 provizorních domů a 200.000 stanových příbytků.

Druhá etapa:

Po prvních 42 dnech by začalo období trvalého konce vojenských operací a Izrael by stáhl veškeré své vojenské jednotky z Pásma Gazy. Obě strany by provedly výměnu zbývajících izraelských rukojmích za palestinské vězně.

Třetí etapa:

Poslední 42denní období by podle návrhu zahrnovalo výměnu pozůstatků zemřelých izraelských rukojmích i palestinských vězňů. Začalo by tří až pětileté období poválečné obnovy Pásma Gazy a Izrael by ukončil blokádu oblasti.

Bílý dům: Izrael a Hamás rozhodně mohou překonat současné neshody v jednáních

Vyjednavači Izraele a palestinského hnutí Hamás by podle Bílého dobu "rozhodně" měli být schopní překonat současné neshody. Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby podle agentury Reuters uvedl, že Spojené státy očekávají dohodu o příměří "velice brzy". V Káhiře dnes pokračují jednání delegací znepřátelených stran společně se zprostředkovateli z Egypta, Kataru i USA, které zastupuje mimo jiné šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns.

Hamás v pondělí oznámil, že přijal verzi dohody předloženou Egyptem a Katarem, k níž se však Izrael zatím staví negativně. Izraelská armáda začala několik hodin poté operovat v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Spojeným státům Izrael sdělil, že operace jsou jen "omezené" a podle Bílého domu nejsou těmi, před nimiž varoval prezident Joe Biden. "Izrael (nám) sdělil, že současné akce v Rafáhu mají za cíl znemožnit Hamásu pašovat zbraně a další prostředky do Gazy," uvedl Kirby.

"Naším závěrem je, že rozsáhlejší vojenská operace (v Rafáhu) nezačala, ale to se samozřejmě může změnit," řekl dnes novinářům mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller.

S obdobnou informací přišel dnes izraelský deník Haarec, podle něhož Izrael poté, co ovládl hraniční přechod z Pásma Gazy do Egypta Rafáh, kontrolu nad ním předá nejmenované americké soukromé bezpečnostní firmě poté, co jeho armáda dokončí své úkoly.

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc nicméně podle serveru The Times of Israel (ToI) uvedl, že Izrael pozemní operaci v Rafáhu "rozšíří dle potřeby", ačkoliv Izrael je stále otevřený dohodě o příměří a výměně rukojmích a palestinských vězňů. "Vyjednávací tým, který odjel do Káhiry, nemá mandát pouze k naslouchání, má povinnost prozkoumat všechny možnosti a vytvořit nástin (dohody)," uvedl Ganc.

Izraelský ministr obrany Joav Galant dnes při návštěvě izraelských vojáků na hranicích s Gazou řekl, že "operace v Rafáhu bude pokračovat, dokud nezničíme Hamás v oblasti Rafáhu, nebo dokud se nevrátí první rukojmí".

"Jsme připraveni dělat kompromisy, abychom rukojmí osvobodili, ale pokud to nebude možné, operaci rozšíříme napříč celým Pásmem Gazy, na jihu, ve středu i na severu. Hamás rozumí jen síle," pronesl izraelský ministr obrany.

Spojené státy, stejně jako většina mezinárodního společenství, kritizují kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua kvůli jeho přístupu k válce s Hamásem v Pásmu Gazy, která si k dnešku podle palestinských zdravotnických úřadů vyžádala 34.789 životů Palestinců, z toho většinu civilistů. Izrael reaguje na loňský říjnový útok Hamásu na jih Izraele, při kterém zemřelo 1200 lidí a dalších 250 bylo zavlečeno na palestinské území.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď