Zelenskyj: Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU

foto Ukrajinští záchranáři zasahují u požáru po ruských nočních útocích v Ivano-Frankivské oblasti na Ukrajině, 27. dubna 2024.

Kyjev - Dnešní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do Evropské unie. Podle agentury Reuters to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem.

Podle dřívějšího prohlášení ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka dnes Rusko útočilo na energetické cíle v Dněpropetrovské, Ivano-Frankivské a Lvovské oblasti. Ukrajinské síly podle Kyjeva sestřelily 21 z 34 ruských raket a střel s plochou dráhou letu.

Rusové použili devět střel Ch-101/Ch-555 vypuštěných ze strategických bombardérů Tu-95SM letících nad ruskou Saratovskou oblastí, a také devět leteckých raket Ch-59/Ch-69 vypuštěných z ruských letounů nad Belgorodskou oblastí a nad Azovským mořem, tvrdí ukrajinské letectvo. Použity byly podle něj i dvě rakety S-300 původně určené k protiletecké obraně, ale upravené k nasazení proti pozemním cílům, dvě střely Iskander-K, odpálené z anektovaného Krymu, a čtyři hypersonické rakety Kinžal vypuštěné z letounů MiG-31K nad Rjazanskou a Tambovskou oblastí.

Ruské vojsko použilo také osm střel Kalibr odpálených z Černého moře, uvedla agentura Unian s odvoláním na ukrajinské letectvo, pod které spadá protivzdušná obrana. Ta zničila šest střel Kalibr, šest střel Ch-101/Ch-555, jednu střelu Iskander-K a osm řízených leteckých raket Ch-59/Ch-69.

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok "nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny".

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Moskva oznámila, že ruské síly v noci sestřelily 68 ukrajinských dronů

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Gubernátor Krasnodarského kraje dříve informoval o zničení deseti dronů, které mířily na rafinerie a infrastrukturu. Podle ukrajinských médií drony poškodily dvě ruské rafinerie a vojenské letiště v Krasnodarském kraji. Pět zraněných po útoku dronu na ruskou vesnici v pohraničí ohlásil gubernátor Belgorodské oblasti.

Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Záchranné složky hasily požáry, které způsobily padající trosky, dodal. Ministerstvo připustilo, že požár ve Slavjanské rafinerii poškodil tamní zařízení.

"Fungování podniku bylo částečně přerušeno. Hned deset dronů útočilo na závod, zasáhly i zařízení na zpracování ropy. Vypukl silný požár a je možné, že další škody jsou skryté," uvedl podle ruských agentur Eduard Trudněv, jeden z ředitelů společnosti, které rafinerie patří. Způsobené škody se nyní vyhodnocují. Záběry požáru se objevily na sociální síti.

Terčem ukrajinských dronů se kromě Slavjanské rafinerie stala také Ilská rafinerie a vojenské letiště Kuščevskaja, na kterém byly desítky letadel, radiolokátory a prostředky radioelektronického boje, uvedla ukrajinská média s odvoláním na nejmenované zdroje z ukrajinské tajné služby SBU. Po náletech vypukly požáry na letišti a v rafineriích, jejich osazenstvo evakuovali. Server RBK-Ukrajina připomněl, že na obě rafinerie zaútočily drony i dříve.

Krasnodarský kraj se nachází na jihozápadě Ruska u Azovského a Černého moře, nedaleko ukrajinského poloostrova Krym, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Ukrajina, která už déle než dva roky čelí ruské vojenské agresi, v posledních týdnech zintenzivnila útoky na Rusko a zaměřila se hlavně na energetickou infrastrukturu. Kyjev uvedl, že v odvetě za rozsáhlé bombardování ukrajinského území přenese boje na ruské území.

Výbuch dronu ve vesnici Voznesenovka poškodil tři auta a zranil pět lidí, včetně sedmnáctileté dívky, uvedl podle serveru BBC News gubernátor Vjačeslav Gladkov. Dívce střepiny poranily záda a ruku. Těžké zranění hlavy utrpěl jeden z řidičů, dalšímu muži střepiny poranily břicho a jedné ženě záda, dodal. O několik hodin dříve podle gubernátora na stejnou vesnici zaútočilo pět dronů, zraněn byl jeden člověk.

Ruské úřady v pohraničních regionech pravidelně hlásí útoky dronů a ostřelování z ukrajinské strany. Ukrajinské úřady ponechávají tato tvrzení bez vyjádření, dodala BBC.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 14:00 17°C

Celá předpověď