Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí překvapivě zvolnil na 1,6 procenta

foto Kamion odváží kontejner z přístavu. Ilustrační foto. 

Washington - Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1,6 procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.

Růst za leden až březen letošního roku citelně zaostal za odhady analytiků. Ti v průměru předpokládali, že tempo růstu zvolní zhruba na 2,5 procenta. Pásmo odhadů však bylo velmi široké, a to od jednoho procenta do 3,1 procenta. Za růstem ekonomiky byly v prvním čtvrtletí převážně výdaje spotřebitelů.

Americké akcie po zprávě začaly prohlubovat ztráty. Investoři donedávna předpokládali, že americká centrální banka (Fed) začne v příštích měsících snižovat základní úrokové sazby, kvůli opětovnému zrychlení inflace však se zahájením cyklu snižování sazeb už nepočítají dříve než koncem roku. Za růst, který nezpůsobuje inflaci, zástupci Fedu považují tempo kolem 1,8 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden zvýšil odhad růstu americké ekonomiky na letošní rok na 2,7 procenta z dosavadního odhadu 2,1 procenta, s kterým počítal v lednové prognóze. Zlepšení zdůvodňuje situací na trhu práce a vyššími spotřebitelskými výdaji. V prvním čtvrtletí v USA vznikalo v průměru 276.000 pracovních míst měsíčně, zatímco ve čtvrtém čtvrtletí loni to bylo 212.000 míst za měsíc.

Největší ekonomika světa zatím odolává chmurným předpovědím. Fed začal na jaře 2022 v rychlém sledu zvyšovat úrokové sazby, aby zastavil růst inflace, cyklus zpřísňování měnové politiky ukončil až loni na podzim. Spojené státy nyní rostou rychleji než jiné vyspělé země, hlavně ty v Evropě. Američtí spotřebitelé si podle ekonomů ještě před zvyšováním úroků zajistili na delší dobu nižší sazby hypoték, zatímco podniky refinancovaly.

Americké ministerstvo práce dnes v samostatné zprávě uvedlo, že počet lidí, kteří se přihlásili o podporu v nezaměstnanosti, v týdnu do 20. dubna činil 207.000. To je lepší výsledek, než čekali analytici, kteří tento počet podle agentury Reuters odhadovali na 215.000.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď