Šaroch v odvolání trvá na tom, že bylo Čapí hnízdo z Agrofertu vyvedeno účelově

foto Ilustrační foto - Pražský městský soud 14. února 2024 znovu nepravomocně osvobodil předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Na snímku státní zástupce Jaroslav Šaroch hovoří s novináři.

Praha - Státní zástupce Jaroslav Šaroch trvá na tom, že byla společnost Farma Čapí hnízdo vyvedena z Agrofertu účelově s cílem neoprávněného získání dotace. Uvedl to v odůvodnění odvolání proti zprošťujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo, ve které jsou obžalovaní bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Podle žalobce také nebyla vyřešena otázka působení společností z Agrofertu a Farmy Čapí hnízdo na stejném trhu. O důvodech podaného odvolání ČTK informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Trestní senát Městského soudu v Praze ale letos v únoru už podruhé dospěl k závěru, že skutek nebyl trestným činem. Obdobně rozhodl už loni, tehdy ale nepravomocný rozsudek odvolací soud zrušil.

Státní zástupce se podle Cimbaly v argumentaci odvolání zaměřil na dvě nosné linie obžaloby. "Ve vztahu k účelovému vyvedení Farmy Čapí hnízdo ze struktur holdingu zopakoval, že nadále má obžaloba za to, že se jednalo o účelově vytvořený podnik, jehož hlavním účelem bylo navození okolností simulujících splnění podmínek rozhodných pro dosažení dotace," uvedl mluvčí.

Pokud by ale odvolací senát dospěl k závěru, že společnost účelově vyvedena nebyla, soudy podle Šarocha dosud autoritativně neřešily druhou linii, která se týká právě působení na stejných či sousedních trzích. "Argumentace k této druhé linii byla již nosnou částí původně podaného odvolání, avšak odvolací soud se s uplatněnou argumentací jako předčasnou věcně nevypořádal," uvedl Cimbala. S argumenty se podle žalobce nevypořádal v novém rozhodnutí ani městský soud.

Šaroch navrhuje, aby odvolací senát osvobozující verdikt opět zrušil a případ vrátil městskému soudu. "V závěru doplněného odůvodnění odvolání státní zástupce navrhl doplnění či opakované provedení rozhodných důkazů a navrhl odvolacímu soudu, aby, vyhoví-li podanému odvolání, zavázal nalézací soud právním názorem," doplnil Cimbala.

Šaroch podal proti únorovému osvobozujícímu verdiktu odvolání bez podrobnějšího odůvodnění v polovině dubna. Odůvodnění žalobce podle Cimbaly vypracoval minulý týden v pátek, Vrchnímu soudu v Praze, který se bude odvoláním zabývat, bylo doručeno v úterý.

Babiš v únoru v závěrečné řeči u městského soudu označil obžalobu za lživou, odmítl spáchání jakéhokoliv trestného činu. Zopakoval, že důvodem vyčlenění Čapího hnízda z Agrofertu byla realizace projektu jako rodinného podniku. Vinu odmítla i Nagyová. Šaroch oběma navrhoval podmínky a peněžité tresty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď