Šikany se týká asi polovina z 9000 oznámení podaných přes aplikaci Nenech to být

foto Dětská šikana, násilí - ilustrační foto.

Praha - Pomocí školní verze aplikace Nenech to být (NNTB) podali žáci více než 9000 oznámení, zhruba polovina se týká šikany. Za sedm let fungování aplikace se do ní zapojilo 2050 vzdělávacích institucí. V tiskové zprávě o tom dnes informovali zástupci platformy. V Česku je podle statistiky ministerstva školství v tomto školním roce 4276 základních a 1304 středních škol. V základních školách se vzdělává zhruba milion dětí, ve středních více než 484.000 žáků ve všech formách studia.

Zhruba 50 procent oznámení přijatých přes školní verzi aplikace tvoří šikana, asi deset procent oznámení se týká potíží z učením a dalších deset procent problémů doma. Zbylých 30 procent podle zástupců platformy spadá do kategorie "jiné". "Žáci tak mají možnost ozvat se nejen se závažnými problémy, ale například i s nápady, jak něco dělat jinak. NNTB jim umožňuje se školou komunikovat o všem, co je pálí,” řekl jeden ze zakladatelů David Špunar.

NNTB vymysleli v roce 2017 tři gymnazisté z Brna, kteří se s šikanou sami setkali v roli přihlížejících. Základní školní verze je zdarma. Funguje jako on-line schránka důvěry, skrze kterou se mohou žáci na své školy obracet. Řešit v ní můžou podle zástupců platformy cokoliv, co se týká jich samotných či jejich spolužáků. Přijatá oznámení řeší zpravidla výchovný poradce či školní psycholog. NNTB podle zástupců platformy využívají i školy v USA, Německu, Slovensku, Finsku nebo Norsku.

"První verze NNTB byla určená školám, jelikož jsme při její tvorbě stále studovali a vycházeli z vlastních zkušeností. Možnost bezpečně se ozvat, ve světě známá také jako Speak Up Culture, je klíčová i v pracovních kolektivech, proto jsme v roce 2020 začali nabízet i firemní verzi. Ta nyní funguje ve více než 2000 firmách v téměř 60 státech z celého světa," řekl jeden ze zakladatelů Jan Sláma.

Česká školní inspekce v loňském roce zveřejnila k rizikovému chování žáků zprávu. Počty případů řešené šikany podle ní v základních školách v minulých letech vzrostly. Případy šikany mezi žáky se podle inspekce v posledních třech letech vyskytly na 57 procentech základních škol, což je o deset procentních bodů více než v obdobném zjišťování ČŠI z roku 2015/2016. V posledních třech letech řešilo šikanu 63 procent středních škol, od školního roku 2015/2016 vzrostl výskyt o 2,8 procentního bodu. Podle ČŠI nemusí jít o skutečný nárůst počtu případů šikany, ale o větší schopnost škol agresivní chování odhalit, řešit, a tedy vykazovat. K nejčastějším formám šikany mezi žáky se řadí verbální šikana a kyberšikana, uvedla inspekce.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď