Exproducent Weinstein uspěl s odvoláním, soud nařídil nový proces

foto Harvey Weinstein na archivním snímku z 4. října 2022 v Los Angeles.

New York - Nejvyšší soud amerického státu New York dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Řízení, po němž obžalovaný v roce 2020 dostal 23 let vězení, podle vyšší instance poznamenaly procesní chyby. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein podle televize CNN nedostane, jelikož byl loni odsouzen také v Los Angeles, a to k 16 rokům vězení za znásilnění.

Weinsteinův případ se stal symbolem hnutí Me Too, které před několika lety upozornilo na výskyt sexuálního obtěžování a násilí nejen v Hollywoodu. Jedním z impulzů byla na podzim roku 2017 zjištění deníku The New York Times (NYT) o stížnostech několika žen na vlivného producenta, který byl pak souzen za znásilnění a další skutky. Stejný list dnešní vývoj kauzy označuje za ohromující zvrat.

O zrušení rozsudku rozhodl nejvyšší státní soud poměrem hlasů čtyři ku třem. Většina senátu své rozhodnutí zdůvodnila tím, že prvoinstanční soudce nechal prokurátory předložit svědectví žen, které tvrdily, že je Weinstein zneužil, přestože se tyto případy přímo netýkaly obvinění vůči němu, napsala agentura Reuters.

Odvolací soud rovněž uvedl, že soudce prohloubil chybu tím, že nechal prokurátory tato i jiná dodatečná tvrzení použít při výslechu obžalovaného, což podle dnešního verdiktu vykreslilo Weinsteina ve "vysoce poškozujícím" světle. "Nápravou těchto závažných chyb bude nový proces," uvedl soud.

Podle NYT ale není zcela jisté, že na nový proces dojde. Nyní bude na šéfovi manhattanské prokuratury Alvinu Braggovi, zda bude chtít obvinění znovu vznést, píše deník. Státní zastupitelství ve své první reakci uvedlo, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby se nový proces konal.

Proti dnešnímu rozhodnutí ostře vystoupila členka odvolacího soudu Madeline Singasová, která byla s dalšími dvěma kolegy v této věci v menšině. Podle ní pokračuje "znepokojivý trend rušení odsuzujících verdiktů porot v případech týkajících se sexuálního násilí".

Jako "hluboce nespravedlivý" kritizovala verdikt také skupina Silence Breakers sdružující ženy, které obvinily Weinsteina z obtěžování či napadení. Podle právničky Debry Katzové, která několik takových žen zastupovala, ovšem její klientky velmi těší, že Weistein zůstane za mřížemi.

Dosud byl ve vězení v severní části New Yorku a podle médií jej čekal přesun do nápravného zařízení v Kalifornii, kde si bude odpykávat svůj druhý trest. Na konci roku 2022 kalifornská porota uznala Weinsteina vinným ze znásilnění a sexuálního napadení herečky v roce 2013, zatímco v několika dalších bodech obžaloby vinu neuznala. Loni v únoru pak exproducent dostal 16 let vězení s tím, že výkon trestu začne po odpykání toho newyorského.

Zrušení prvního verdiktu označil Weinsteinův právník Arthur Aidala za obrovské vítězství pro "všechny obžalované ve státě New York", píše agentura AP. V rozhovoru s NYT zase nejvyšší soud ocenil za ochranu "nejzákladnějších principů, které by měl obžalovaný v procesu mít".

"Soudy běžně připouštějí důkazy o dalších činech, které nejsou jádrem obvinění, když to pomáhá porotcům pochopit otázky kolem úmyslu, modu operandi nebo chování obžalovaného," reagoval právník Douglas Wigdor, který zastupoval osm údajných Weinsteinových obětí. "Porota dostala pokyny ohledně relevance těchto výpovědí a zvrácení verdiktu je tragédie," dodal.

AP poznamenala, že jde o druhý zásadní zvrat kolem předních aktérů kauzy Me Too za poslední dva roky. V roce 2022 nejvyšší soud USA odmítl přijmout odvolání proti rozsudku, který zneplatnil odsouzení herce Billa Cosbyho za sexuální napadení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď