Strategii zdravotnictví Válek představí poslancům, ministerstvo ji dá na web

foto Ilustrační foto - Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Praha - Se strategií rozvoje českého zdravotnictví chce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek seznámit poslance včetně opozičních. Dnes dokument, který má 600 stran, přestavil prezidentovi Petru Pavlovi. Toho podle Válka zajímalo také to, zda se české zdravotnictví dostatečně připravuje na stárnutí populace. Novinářům to řekl odpoledne po přijetí na Hradě. Prezident se podle něj ptal také na nominaci TOP 09 na ministra pro vědu a výzkum - Pavla Tuleju je připravený jmenovat v pondělí.

Ve čtvrtek bude podle Válka strategie zveřejněna na webu ministerstva zdravotnictví, v pátek k ní uspořádá úřad tiskovou konferenci. Ministr bude hledat i termín pro její představení senátorům a zdravotnickým odborům. Materiál podle ministra vznikal jako vědecká publikace, měl i zahraniční oponenturu a ministerstvo ho diskutovalo i se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

"Dokument jasně říká, jaké jsou možnosti jak dál a jak to udělat, abychom vyřešili výzvy českého zdravotnictví. Chci, aby ten dokument byl opravdu kriticky zhodnocen odborníky, poslanci z opozice i z koalice. Protože moje ambice je nikoliv někoho přesvědčit o své pravdě, ale najít konsenzus," uvedl Válek.

Mezi kapitolami dokumentu je například personální situace, vzdělávání zdravotníků, léková politika nebo změny v síti nemocnic. Obsahuje podle Válka analytickou část založenou zejména na informacích Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a část koncepční, kde jsou variantní řešení současných problémů. Původně ministr loni v prosinci slíbil, že dokument předloží v lednu.

S prezidentem Válek mluvil také o chystané legislativě. Do konce volebního období chce ministerstvo změnit čtyři důležité zákony týkající se se ochrany veřejného zdraví, veřejného zdravotního pojištění, zdravotních služeb a elektronizace. První změny mají platit od ledna příštího roku. Změny loni v prosinci ministr označil jako "reformu zdravotnictví" a dokončení transformace zdravotních pojišťoven. Těm chce dát více prostoru pro podporu prevence, aktivního přístupu pojištěnců k ní a konkurence mezi sebou.

"Dále jsem ho informoval o některých aktuálních otázkách týkajících se zdravotnictví, úhrad zdravotní péče, změn v akutní péči. Pan prezident měl řadu otázek, které byly velmi konkrétní," řekl Válek. Pavel se podle něj zajímal například o to, zda se české zdravotnictví dostatečně připravuje na výzvy, které ho čekají, třeba se stárnutím populace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď