Studie: Vzestup antisemitismu je nejhorší od druhé světové války

foto Ilustrační foto - Lidé na propalestinské demonstraci v Londýně žádají ukončení bojů v Pásmu Gazy. Londýnský průvod šel od Hyde parku k americkému velvyslanectví. Účastníci nesli palestinské vlajky a provolávali hesla na podporu Palestinců i proti Izraeli. 9. března 2024.  This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Tel Aviv/New York - Od teroristického útoku hnutí Hamás a dalších extremistů z Pásma Gazy na Izrael a po odvetné izraelské akci propukla celosvětově nejhorší vlna antisemitismus od druhé světové války. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé v budoucnosti mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity. Uvádí se to ve výroční zprávě o antisemitismu, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení (ADL), a na kterou upozornila agentura DPA.

"Tato zpráva je špatnou zprávou," uvádí se v předmluvě dokumentu. Autoři ale zároveň varují před panikou. "Strádání a nebezpečí, která Židé v současnosti zažívají, by se neměla přeceňovat. Nežijeme v roce 1939, natož v roce 1942," zdůrazňují. Antisemitismus však již v měsících a letech předcházejících loňskému 7. říjnu neustále narůstal a válka v Pásmu Gazy tento "již tak nekontrolovatelný požár ještě více rozdmýchala".

Například ve Spojených státech, kde žije asi šest milionů Židů, bylo od ledna do září 2023 napočítáno celkem asi 3500 antisemitských incidentů. Za poslední tří měsíce roku, od útoku Hamásu, jich ale bylo téměř 4000. Podobný obrázek je i v dalších zemích. Například v Německu bylo loni od ledna do září zaznamenáno 1365 antisemitských incidentů, od října do prosince pak 2249.

Zpráva varuje před vysvětlováním tohoto vývoje emocionální reakcí na válku a katastrofu, kterou způsobila civilnímu obyvatelstvu. To není správné, protože některé z nejodpornějších antisemitských výroků v souvislosti s konfliktem zazněly v prvních dnech po 7. říjnu, kdy Izrael ještě nezahájil vojenské akce.

Antisemitismus pochází z krajní pravice nebo krajní levice a šíří se do středu společnosti. Zprávy se často šíří prostřednictvím sociálních médií, která umožňují lidem šířit nepravdy, pomluvy a konspirační teorie, aniž by za to nesli odpovědnost.

Důležitým poučením z války v Gaze je podle autorů to, že na Blízkém východě nebude mír, pokud se nepodaří vymýtit antisemitismus z arabské společnosti. Požadavek na odpovídající opatření v tomto směru by měly hrát zásadní roli ve všech budoucích diplomatických procesech.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď