Teplárny opět obnovují plné vytápění, reagují na ochlazení

foto Technologie předávací stanice tepla. Ilustrační foto.

Praha - Teplárny po celé České republice v posledních dnech opět naplno obnovují dodávky tepla. Reagují tak na aktuální ochlazení, které by podle předpovědi meteorologů mělo pokračovat i v dalších dnech. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann. Některé teplárny v předchozích týdnech kvůli teplému počasí vytápění dočasně přerušily.

"Průměrné denní teploty klesly hluboko pod deset stupňů, takže se zase topí, což domácnosti i ostatní odběratelé ocení nejvíce ráno a po setmění, kdy venkovní teploty místy padají až k nule. A podle předpovědi by to mohlo trvat možná až do konce dubna," řekl ČTK Kaufmann. Podle něj se podobná situace s velmi nízkému teplotami ve druhé polovině dubna vyskytla například v letech 2016 a 2017.

Všechny tuzemské teplárny tak opět naplno topí. V první polovině dubna, kdy teploty v některých dnech atakovaly i 30 stupňů, oficiálně přerušily dodávky tepla například Teplárny Brno nebo Teplárny Strakonice. Některé další teplárny pak dodávky při vyšších teplotách pomocí regulačních systémů omezovaly.

Topná sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu trvá od začátku září do konce května. Vytápění je možné přerušit nebo omezit dříve, pokud průměrná venkovní teplota vystoupí dva dny po sobě nad 13 stupňů Celsia a nečeká se ochlazení.

Přerušení dodávek z předchozích týdnů tak bylo spíše výjimečným jevem. Zpravidla se podle sdružení topí minimálně do konce dubna. V květnu se pak v průměru topí 20 dnů, například v roce 2021 pokračovalo vytápění až do konce května. Přesný vývoj ohledně případného ukončení letošní topné sezony je však podle sdružení zatím předčasné odhadovat.

I přes současné obnovení vytápění je pomalu končící topná sezona zatím nejteplejší za více než 60 let. Spotřeba od loňského září do letošního března byla proti desetiletému průměru o 15 procent nižší, uvedlo na začátku dubna Teplárenské sdružení.

V Česku od začátku dubna opakovaně padaly teplotní rekordy. V neděli 7. dubna byl první letošní tropický den, kdy teploty dosáhly alespoň 30 stupňů Celsia. Denní maxima se blížily ke 30 stupňům Celsia i v dalších dnech první poloviny dubna. V současnosti podle Českého hydrometeorologického ústavu proudí do Česka studený vzduch od severu, v noci na pátek se tak může do ČR vrátit mráz. Mrznout bude v Česku i v noci na neděli a na pondělí. Na horách napadne až 40 centimetrů sněhu.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď