Tesla žádá akcionáře o obnovení dohody o rekordním balíku odměn pro Muska

foto Ilustrační foto - Generální ředitel společnosti Tesla a SpaceX Elon Musk dorazil na mediální cenu Axel Springer v Berlíně 1. prosince 2020.

Austin (USA) - Americká automobilka Tesla dnes požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu Kč). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware. Automobilka akcionáře vyzvala rovněž ke schválení plánovaného přesunu právního sídla podniku ze státu Delaware do státu Texas. Informovala o tom agentura Reuters.

Zpráva o plánu na obnovení rekordního balíku odměn pro Muska přichází krátce poté, co Tesla svým zaměstnancům sdělila, že hodlá zredukovat svou globální pracovní sílu o více než deset procent, což znamená zrušení minimálně 14.000 pracovních míst.

Soudkyně Kathaleen McCormicková ze státu Delaware v lednu dohodu o odměnách pro Muska zamítla s tím, že je nespravedlivá vůči akcionářům. Za jejím verdiktem stála žaloba jednoho z akcionářů, podle kterého byla výše odměn přehnaná.

Musk zhruba měsíc po tomto verdiktu oznámil, že hodlá přesunout právní sídlo automobilky Tesla ze státu Delaware do státu Texas. "Nikdy nezřizujte právní sídlo své firmy ve státě Delaware," napsal po verdiktu soudu Musk na síť X.

Dohoda představovala největší balík odměn, jaký kdy některá z firem ve Spojených státech hodlala svému šéfovi vyplatit. Odměny měly být vyplaceny postupně při splnění stanovených cílů. Žaloba uváděla, že Tesla investory oklamala, protože naznačovala, že splnění stanovených cílů je velmi obtížné, zatímco ve skutečnosti to tak podle žaloby není. Mezi výkonnostními cíli, které bylo nutné splnit, je například určitá ziskovost firmy a cena jejích akcií na burze.

Vedení společnosti Tesla tvrdilo, že dohoda byla uzavřena proto, aby Musk jako jeden z nejdynamičtějších podnikatelů na světě nadále věnoval pozornost firmě. Soudkyně však rozhodla, že Tesla a Muskovi právníci nebyli schopni prokázat, že akcionáři byli při hlasování plně informováni. Musk měl navíc v té době silné vazby na osoby pověřené vyjednáváním za Teslu. Výši odměn McCormicková označila za nepochopitelnou částku, která není spravedlivá vůči akcionářům. Balíček byl podle ní také vyjednán řediteli společnosti, kteří se nechali strhnout Muskovou rétorikou a jeho vystupováním.

 

 

 

 

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď