Česko bude usilovat diplomatickou cestou o odškodnění za Vrbětice

foto Ministr vnitra Vít Rakušan (vlevo) a vrchní ředitel sekce právní a konzulární ministerstva zahraničí Martin Smolek na tiskové konferenci v Praze, 29. dubna 2024.

Praha - Česko bude dál usilovat diplomatickou cestou o odškodnění za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Dokud bude válka na Ukrajině, nedosáhne toho, aby si Rusko sedlo za jednací stůl. Novinářům to řekl vrchní ředitel sekce právní a konzulární ministerstva zahraničí Martin Smolek. V budoucnu to nevylučuje, může se podle něj ale jednat o poměrně dlouhou dobu. Použil přirovnání k omluvě za účast na obsazení Československa vojsky pěti zemí Varšavské smlouvy v roce 1968. K té se například Maďarsko přihlásilo v roce 2008.

Vedle dvou mrtvých výbuchy ve Vrběticích v roce 2014 způsobily škodu za miliardu korun, o odškodnění požádalo na 9000 lidí. Vyplaceno zatím bylo 310 milionů korun, shrnul ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na tiskové konferenci. Po dnešním odložení případu policií chce o výsledku vyšetřování informovat na vládě.

K řešení odškodnění diplomatickou cestou je podle Smolka potřebné mít partnera, což po dobu konfliktu na Ukrajině není reálné. To ale nevylučuje, že Česko o to bude dál usilovat, uvedl diplomat.

Policie podle Rakušana jednoznačně prokázala, že výbuchy provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, jejich motivem bylo zabránit dodávkám zbraní do míst, kde Rusové prováděli operace. Protože se podezřelí pohybují v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat, nemohli kriminalisté zahájit jejich trestní stíhání. Rusko podle ministra porušuje svým postojem mezinárodní ujednání. "Případ je odložen jen proto, že Rusko odmítá spolupracovat. Je nepochybné, kdo výbuchy způsobil, jednalo se o agenty GRU na základě pokynů Ruské federace," uvedl. Věc lze považovat za násilnou akci státu namířenou proti civilistům, tedy za válečný zločin, akt terorismu, míní.

Ministerstvo zahraničí předalo ruskému velvyslanci v ČR diplomatickou nótu, která uplatňuje mezinárodněprávní odpovědnost Ruska za jeho zapojení do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích a požaduje plnou náhradu škod způsobených explozí, v červnu 2021. Moskva tehdy přirovnala českou žádost k vyděračství. Mluvčí ruské diplomacie uvedla, že čeští představitelé každým svým oznámením a každým krokem jen potvrzují, že Moskva Česko oprávněně označila za zemi, která není vůči Rusku přátelská.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Munice uložená v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Kromě smrti dvou lidí způsobily výbuchy podle policie škodu přesahující miliardu korun. Zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb vyvolalo v roce 2021 diplomatickou roztržku s Ruskem. Česko i Rusko si vzájemně vyhostily desítky pracovníků ambasád.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 14.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je úterý 14. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď