Odboráři opustili tripartitu, podle Fialy ukázali, jak si představují dialog

foto Ilustrační foto - Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na mimořádném sněmu odborů ČMKOS, 25. března 2024, Praha.

Praha - Odboráři předčasně opustili dnešní zasedání tripartity. Zdůvodnili to vyjádřeními premiéra Petra Fialy (ODS) na adresu odborů poté, co předáci požadovali omluvu za výroky člena výkonné rady ODS a exministra životního prostředí Pavla Drobila, že odbory nejsou partner, ale nepřítel. ČTK to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Zástupci odborů podle premiéra svým odchodem ukázali, jak si představují sociální dialog. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) po tripartitě řekl, že považuje odchod odborářů za dětinský a nepochopitelný. Odboráři opustili jednání tripartity dřív několikrát, například v letech 2011 a 2012.

"Nebylo to poprvé, kdy jsme žádali, aby pan premiér reagoval na slova jednoho z členů ODS na kongresu...Pan premiér místo toho, aby situaci řešil, způsobil to, že delegace odborů odešla z jednání tripartity. Nás to nijak netěší, ale způsob, forma, obsah sdělení, které pan premiér použil, nepovažujeme za slova premiéra, ale dotčeného politika, který neunesl naši kritiku a požadavek na to, aby se od slov dřívějšího ministra distancoval," uvedl Středula. Dodal, že se odbory rozhodly před pár dny správně, když svolaly na 21. května demonstraci proti záměrům vlády.

Podle premiéra zástupci odborů svým odchodem před koncem jednání ukázali, jak si představují sociální dialog. "Odbory neustále útočí na vládu, místo jednání svolávají protivládní demonstrace, na což samozřejmě mají plné právo, ale nečekal bych, že se urazí, když někdo popíše věci tak, jak jsou. Odešli ve chvíli, kdy jsem jim odcitoval jejich vlastní výroky," sdělil ČTK premiér.

Podle Jurečky zástupci odborářů z jednání odešli poté, co premiér uvedl, že nerozumí některým jejich výrokům, například výzvě předsedy nejpočetnějšího svazu KOVO Romana Ďurča k tomu, aby lidé v evropských volbách volili proti vládní koalici a dali hlas sociálním demokratům či ANO. "Na základě této debaty pro mě z nepochopitelných důvodů se delegace zástupců odborů zvedla a z jednání tripartity odešla, zůstal tam pouze předseda Josef Středula. Já považuji tento odchod za dětinský," řekl Jurečka. Pro takové konání podle něj nebyl důvod. "Je to ukázka jejich schopnosti diplomacie, jejich schopnosti vyjednávat," uvedl Jurečka na adresu odborářů. Podotkl, že na jednání zaznělo ujištění, že Drobilův názor není postojem vlády.

Za nepochopitelnou označil reakci odborářů také další účastník dnešního jednání, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Věří, že se zástupce zaměstnanců k jednacímu stolu podaří vrátit, řekl. Další zasedání tripartity se má konat 16. července, řekl ČTK Jurečka. Odchod odborářů z tripartity zarazil i zástupce zaměstnavatelů. Šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj uvedl, že sociální dialog pokládá za klíčový. Nerozumí proto tomu, proč se odboráři na závěr jednání, které se předtím odehrávalo v naprosto běžné pracovní atmosféře, zvedli a odešli.

Šéf svazu KOVO Ďurčo novinářům řekl, že členům odborů doporučoval, které strany mají volit. Tvrdí, že na západě jsou taková odborářská doporučení voličům běžná. "Máme právo na svůj názor, nejen na ten politický, ale i sociální," uvedl Ďurčo. Dodal, že předáci opustili jednání kvůli tomu, že "nemohli říct svůj názor", ne kvůli Drobilovým výrokům. Podle Ďurča a šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové odborářská delegace od premiéra slyšela, že odbory nejsou "ten správný sociální partner".

Drobil na kongresu občanských demokratů v Ostravě mluvil o nefungujícím pracovním trhu a zákoníku práce, který označil za bolševický. Zmínil potřebu úprav s uvolněním výpovědí, prodloužením zkušebních lhůt či obnovením smluvní volnosti. Uvedl při tom, že odbory "nejsou partner, ale nepřítel, kterému velmi vyhovuje aktuální šílený stav, kdy pánem na pracovišti a ve firmě není ten, kdo zajišťuje a dává práci".

Odboráři v minulosti odešli ze zasedání tripartity několikrát, stěžovali si třeba na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil. V dubnu 2011 opustili odboráři jednání tripartity o reformách, protože se s kabinetem nedohodli na změnách vládních reformních zákonů.

V roce 2012 se jednání s vládou a zaměstnavateli odboráři neúčastnili půl roku. V březnu 2012 odbory opustily po dvou hodinách mimořádné zasedání tripartity, která jednala o vládních úsporných opatřeních. Odboroví předáci to tehdy zdůvodnili nepřipraveností kabinetu na jednání. Po půlroční odmlce se pak vrátili koncem září 2012, a to kvůli projednávání návrhu státního rozpočtu.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů dnes společně jednali o situaci v zemědělství či o nastavení duálního vzdělávání v Česku. ČMKOS je s 31 svazy a asi 270.000 členy největší odborová centrála v zemi.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď