Turecko potvrdilo spojencům, že podpoří kandidaturu Rutteho do čela NATO

foto Ilustrační foto - Nizozemský premiér Mark Rutte.

Ankara/Amsterodam - Turecko potvrdilo spojencům, že podpoří kandidaturu dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho do čela Severoatlantické aliance. Podle agentury Reuters to dnes oznámil vysoce postavený turecký činitel. Současný generální tajemník bloku Jens Stoltenberg ve funkci skončí 1. října.

Turecko mělo dosud k Rutteho kandidatuře výhrady, stejně jako Maďarsko, připomíná agentura AP. Rutte v pátek v Istanbulu jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, ten se ale na společné tiskové konferenci o případné podpoře nezmínil.

V pátek Erdogan po setkání s Ruttem uvedl, že doufá, že příští tajemník NATO bude věnovat "větší pozornost obavám Turecka z terorismu", zejména z Kurdské strany pracujících (PKK) a "nebude tolerovat žádné teroristické organizace". Boj proti terorismu byl podle Erdogana hlavním tématem setkání s Ruttem, cituje tureckého prezidenta AFP.

Sedmapadesátiletý Rutte je favoritem na post generálního tajemníka NATO, jeho protikandidátem je rumunský prezident Klaus Iohannis. Po únorové sérii jednání měl Rutte podle serveru Politico podporu více než 20 z celkem 31 členů NATO. Podporu mu vyjádřily Spojené státy, Británie, Francie nebo Německo. Výhrady má Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán prosazuje těsné vztahy s Ruskem. Kritické hlasy proti Ruttemu zaznívaly i z pobaltských států.

Představitelé a vyslanci při NATO chtějí, aby otázka nominací Stoltenbergova nástupce byla uzavřena do konce dubna. Poté opanuje Evropskou unii kampaň před volbami do Evropského parlamentu, které se konají od 6. do 9. června. Chtějí se vyhnout tomu, aby tato záležitost, která by mohla spojence rozdělovat, nenarušila červencový summit k 75. výročí založení aliance ve Washingtonu, poznamenává AP.

Rutte stál 13 let v čele nizozemské vlády. Už před loňskými listopadovými nizozemskými volbami, v nichž zvítězili pravicoví populisté Geerta Wilderse, oznámil, že se z domácí politiky stáhne. Stoltenbergův mandát byl loni v červenci počtvrté prodloužen, aby obranná aliance neměnila své vedení během války na Ukrajině.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď