Muž, hrozící na íránském konzulátu v Paříži, dostal 10 měsíců podmíněně

foto Francouzští policisté zasahují u íránského konzulátu v Paříži, kde 19. dubna 2024 vyhrožoval muž, že se vyhodí do povětří.

Paříž - K deseti měsícům podmíněně byl v pondělí odsouzen muž, který v pátek vstoupil do budovy íránského konzulátu v Paříži ve vestě s atrapami výbušnin a vyhrožoval, že se odpálí, aby se pomstil vládě v Teheránu. Oznámila to agentura AFP. Jednašedesátiletý muž íránského původu, který dlouhodobě žije ve Francii, nakonec po vyjednávání konzulát opustil a vzdal se policii.

Soud mu rovněž uložil povinnost podrobit se lékařskému vyšetření a léčbě, zakázal mu nosit zbraň a zakázal mu přiblížit se ke konzulátu i vstoupit do pařížské čtvrti, ve které se události odehrály.

Muž vypověděl, že k činu, který v pátek ve Francii vyvolal značnou paniku, ho přiměla zpráva o popravě jeho bratrance v Íránu a o zatčení jeho sestry. Před soudem také uvedl, že "nechtěl nikoho ohrozit", ale chtěl se "pomstít" íránskému režimu, který považuje za "teroristický".

"Dostal jsem zprávu, že můj bratranec v Íránu byl oběšen a že má sestra byla zadržena," řekl Nicolas K., který žije na předměstí Paříže a pravidelně se účastní demonstrací odpůrců režimu v Teheránu.

Muž se vyjadřoval solidní francouzštinou, ale trpí problémy se sluchem. Před soudem stanul pro podezření z "vyhrožování smrtí" a "záměr spáchat násilný čin". Při své výpovědi se často ztrácel, vyjadřoval se k politickému dění v Íránu a neodpovídal na dotazy soudce.

Soudce přečetl výpovědi svědků, podle kterých obžalovaný na konzulátu strhával íránské vlajky a opakoval, že chce zemřít a že už má všeho dost.

Prokuratura navrhla roční trest, z toho čtyři měsíce podmíněně a osm měsíců by si muž odpykal doma pod dohledem elektronického náramku. Muž sice neměl skutečné výbušniny, ale zaměstnanci konzulátu se vyděsili. Nešlo o akt politického odporu, ale spíše o porušení zákona, uvedl prokurátor. "Byl to izolovaný čin jedince, kterému se určitě nedaří, ale to jej nijak neopravňuje se komukoliv mstít," prohlásil.

Obhajoba naopak požadovala, aby soud obžalovaného zprostil obvinění. Argumentovala, že případné odsouzení by představovalo nepřiměřený zásah do svobody vyjadřování obžalovaného.

Soud v Paříži už loni v říjnu stejného muže odsoudil za to, že před stejným íránským konzulátem zapálil pneumatiky. Původně měl odvolací soud v tomto procesu začít v pondělí, vzhledem k novým okolnostem byl ale odročen na 24. června.

Írán je v posledních dnech v centru světové pozornosti poté, co poprvé přímo zaútočil na Izrael, když na něj vyslal přes 300 raket a útočných dronů. Útok byl reakcí na nálet na íránský konzulát v Damašku z 1. dubna, který je připisován Izraeli.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď