Ukrajinské drony podle médií útočily na letecký závod v ruském Tatarstánu

foto Ilustrační foto - Dron ukrajinské armády na frontové linii nedaleko Bachmutu, 26. března 2024.

Kazaň (Rusko) - Ukrajinské drony dnes zaútočily na továrnu na bombardéry Tu-22 a Tu-160 v ruském Tatarstánu, uvedla s odvoláním na své zdroje z rozvědek agentura Unian. Média předtím informovala, že dvě dopravní letiště v Tatarstánu dnes na několik hodin omezila provoz. Ruský letecký úřad Rosaviacija to vysvětlil blíže nespecifikovanými bezpečnostními důvody, ale několik ruských telegramových kanálů uvedlo, že opatření souvisela s dronovými útoky.

Provoz byl dočasně omezen po sedmé hodině ráno moskevského času (po šesté SELČ) na letišti v Kazani a Nižněkamsku v Tatarské autonomní republice a také v Nižním Novgorodu, centru Nižegorodské oblasti. Přibližně o tři hodiny později Rosaviacija omezení odvolala.

Podle Unian se ukrajinským dronům podařilo zasáhnout Kazaňské letecké výrobní sdružení, kde se vyrábějí bombardéry Tu-22 a Tu-160. V areálu továrny se ozvaly okolo desáté hodiny dopoledne místního času (okolo deváté dopoledne SELČ) výbuchy, uvedla agentura. O případných škodách nenapsala.

Rusko se k tvrzení o útoku na letecký závod zatím nevyjádřilo. Ruské ministerstvo obrany dnes pouze uvedlo, že okolo 11:20 moskevského času zneškodnilo nad Tatarstánem ukrajinský dron. Předtím psalo o zničení jiného dronu nad Mordvinskou autonomní republikou.

Ani Ukrajina, která se už déle než dva roky brání ozbrojené ruské agresi, se k podobným incidentům obvykle oficiálně nevyjadřuje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď