Rusko a Ukrajina oznámily mrtvé a zraněné po vzájemných útocích

foto Ilustrační foto - Dron ukrajinské armády na frontové linii nedaleko Bachmutu, 26. března 2024.

Moskva/Kyjev - Při ukrajinských dronových útocích a ostřelování zahynuli v západoruské Belgorodské oblasti tři lidé, včetně těhotné ženy. Podle ruskojazyčné služby stanice BBC to dnes uvedl gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Ukrajina oznámila, že při ruských útocích na obytné domy ve městě Vovčansk na severovýchodě země přišli o život dva lidé a dva utrpěli zranění.

Zdroj z ukrajinské rozvědky agentuře Reuters řekl, že Ukrajina v noci na dnešek provedla rozsáhlý dronový útok na ruské cíle, přičemž terčem byla energetická zařízení podporující vojenskou průmyslovou výrobu. Zasaženy byly podle něj nejméně tři elektrické rozvodny a sklad paliva.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že protivzdušná obrana sestřelila v noci na dnešek nad ruským územím 50 dronů, největší počet 26 jich byl právě nad Belgorodskou oblastí. Ministerstvo zároveň potvrdilo, že v některých oblastech byla poničena energetická zařízení.

Ve Smolenské oblasti se podle ruských úřadů stal terčem útoku ukrajinských dronů palivový a energetický komplex. "Protivzdušná obrana drony sestřelila, ale následkem padajících trosek došlo k požáru nádrží obsahujících palivo a maziva," uvedl na síti Telegram gubernátor oblasti Vasilij Anochin.

BBC také upozorňuje na hlášení gubernátora Kalužské oblasti, podle nějž byla výbuchem dronu lehce poškozena energetická infrastruktura. Exploze nastala v místě elektrické rozvodny, sdělil gubernátor Vladislav Šapša.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v noci na dnešek byla deseti drony napadena i Brjanská oblast, osmi drony Kurská oblast, další drony byly sestřeleny nad Tulskou, Rjazaňskou a Moskevskou oblastí.

V obci Poroz v Belgorodské oblasti začal v důsledku dronového útoku hořet dům, v němž přišli o život dva civilisté, muž a žena. "Po shození výbušných zařízení zcela vyhořel soukromý obytný dům a stodola a další dům byl vážně poškozen," napsal na Telegramu gubernátor Gladkov.

Později Gladkov oznámil další úmrtí a tři zraněné ve vesnici Novaja Tavolžanka, které podle něj způsobilo ukrajinské ostřelování. "Těhotná žena, která šla po ulici, utrpěla vážné zranění. Byla převezena do nemocnice, kde zemřela," uvedl Gladkov.

Na ukrajinské straně se terčem ruského útoku stalo podle místních úřadů město Vovčansk, kde byla zasažena devítipatrová obytná budova. Při úderu byli zraněni muž a žena. Ostřelování města si rovněž vyžádalo dvě oběti - o život přišli muži ve věku 50 a 84 let.

Šéf správy ukrajinské Charkovské oblasti Oleh Syněhubov na sociálních sítích sdílel fotografii, na níž je vidět hromada trosek u zřícené části několikapatrového obytného bloku. Ukrajinské vzdušné síly oznámily, že v noci na dnešek Rusko vypálilo na Ukrajinu nejméně sedm balistických a řízených střel, z nichž se dvě podařilo zneškodnit.

Ukrajina, která již déle než dva roky čelí ruské agresi, v posledních týdnech zintenzivnila své útoky na Rusko a zaměřila se zejména na energetickou infrastrukturu. Kyjev slíbil, že v odvetě za rozsáhlé ruské bombardování ukrajinského území přenese boje na ruské území, napsala agentura AFP.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď