EU: Ukrajině je potřeba urychleně poskytnout protivzdušnou obranu

foto Zleva předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, předseda Evropské rady Charles Michel a německý kancléř Olaf Scholz na summitu EU v Bruselu 17. dubna 2024.

Brusel - Summit EU se shodl, že Ukrajině je třeba urychlené poskytnout protivzdušnou obranu. Rovněž je podle představitelů unijních zemí důležité urychlit a zintenzivnit poskytování vojenské pomoci Kyjevu, včetně dodávek dělostřelecké munice a raket. Vyplývá to ze závěrů jednání, na kterých se šéfové států a vlád shodli. Česko na mimořádném dvoudenním zasedání Evropské rady, které dnes večer začalo v Bruselu, zastupuje premiér Petr Fiala.

Unijní lídři v závěrech z jednání, které se týkají Kyjeva, zopakovali "svou neochvějnou podporu Ukrajině a jejímu lidu a důrazně odsoudili pokračující letecké a raketové útoky Ruska na ukrajinské civilisty a civilní i kritickou infrastrukturu".

V souvislosti s útoky na energetická zařízení členské státy EU uvedly, že posílí dodávky humanitární pomoci do země, která již více než dva roky čelí ruské agresi, včetně vybavení jako jsou generátory či transformátory.

Jednalo se i o využití výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě, toto téma ale ještě nebylo uzavřeno. Evropská komise již v březnu navrhla, aby se 90 procent výnosů z těchto aktiv použilo k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito při rekonstrukci země. Některé státy ale mají s využitím peněz na vojenské účely problém a rozhovory na úrovni velvyslanců a pracovních skupin pokračují. I proto šéfové států a vlád pouze ocenili pokrok při těchto jednáních a vyzvali k rychlému dosažení dohody.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď