Útočník napadl web České noviny, zpravodajský servis ČTK dotčen nebyl

foto ČTK logo

Praha - Neznámý útočník dnes dopoledne umístil na zpravodajský web České noviny (ČN), který provozuje Česká tisková kancelář (ČTK), smyšlené texty, které nepocházejí z produkce ČTK. “Útočník prolomil zabezpečení účtu publikačního systému webu České noviny, zpravodajský servis ČTK, který agentura distribuuje svým klientům, dotčen nebyl,” uvedla mluvčí ČTK Martina Vašíčková.

Šlo o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o smyšlené mimořádné prohlášení ministra zahraničí Jana Lipavského k témuž. Útočník jej na web ČN umístil v češtině a angličtině. Dezinformace byly zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci ČN.

“ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala. Zprávy byly z webu Českých novin odstraněny a přístupy zablokovány,” uvedla mluvčí.

ČTK podle ní o útoku komunikuje s Bezpečnostní informační službou, Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost a policií. “Další informace zatím poskytovat nebudeme,” dodala mluvčí.

“O hackerském útoku na ČTK víme a jsme připraveni poskytnout maximální součinnost,” uvedl na síti X NÚKIB.

Na zpravodajském webu České noviny ČTK zveřejňuje zhruba 15 procent obsahu svého zpravodajského servisu. Kompletní zpravodajský servis je dostupný v Infobance ČTK, médiím i nemediálním klientům jej agentura dodává i dalšími distribučními cestami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď