USA a 17 zemí vyzvaly Hamás, aby propuštěním rukojmích umožnil ukončit krizi v Gaze

foto Ilustrační foto - Fotografie izraelských civilistů unesených hnutím Hamás, Tel Aviv, 24. listopadu 2023.

Washington - Spojené státy a dalších 17 zemí vydaly společnou výzvu adresovanou palestinskému hnutí Hamás s požadavkem, aby toto hnutí propuštěním všech rukojmích otevřelo cestu k ukončení krize v Pásmu Gazy. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postaveného amerického představitele. Hamás reagoval prohlášením, že se mezinárodnímu tlaku nemíní podvolit a že jeho podmínkou pro propuštění dosud zadržovaných osob zůstává trvalé stažení izraelských sil z palestinského území.

"Vyzýváme k okamžitému propuštění všech rukojmích, které Hamás už přes 200 dní zadržuje v Gaze," uvádí se ve společném prohlášení 18 zemí, které americký činitel označil za mimořádný projev jednoty.

Všech 18 signatářů výzvy má své občany mezi osobami unesenými před více než půl rokem z jižního Izraele,. Ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců při teroristickém útoku 7. října v izraelském pohraničí pozabíjeli na 1200 lidí a dalších 253 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu Hamás propustil přes stovku z nich, většinou výměnou za palestinské vězně. Podle Reuters ale Hamás stále zadržuje 129 lidí, izraelská média hovoří o 133 rukojmích, z nichž ovšem nejméně tři desítky jsou pravděpodobně po smrti.

Výzvu adresovanou Hamásu podepsali čelní představitelé Spojených států, Argentiny, Brazílie, Británie, Bulharska, Dánska, Francie, Kanady, Kolumbie, Německa, Maďarska, Polska, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Srbska, Španělska a Thajska.

"Zdůrazňujeme, že předložená dohoda o propuštění rukojmích by přinesla okamžité a dlouhodobé příměří v Gaze, které by usnadnilo výrazné zvýšení dodávek nezbytné humanitární pomoci do celé Gazy a vedlo k věrohodnému ukončení bojů," uvádí se v prohlášení. "Obyvatelé Gazy by se mohli vrátit do svých domovů a na svou půdu, přičemž by jim bylo předem zajištěno přístřeší a humanitární pomoc."

Vysoce postavený Hamásu Sámí abú Zuhrí agentuře Reuters řekl, že hnutí se tímto prohlášením nenechá ovlivnit, a dodal, že Spojené státy musí Izrael přinutit, aby ukončil svou agresi v Gaze. "Míč je nyní na americké straně hřiště," řekl Abú Zuhrí.

Izraelci vedou proti Hamásu válku v odvetě za jeho říjnový útok; izraelským cílem je úplné vymýcení tohoto radikálního islamistického hnutí v Pásmu Gazy. Všechny pokusy dosáhnout dohody o příměří a propuštění rukojmích v jednání, která mezi Izraelem a Hamásem zprostředkovávají Spojené státy, Katar a Egypt, dosud selhaly. Hamás si jako hlavní podmínky klade záruku o trvalém ukončení bojů a úplné stažení izraelských vojáků z Pásma Gazy, na což izraelská vláda vzhledem k vlastním válečným cílům odmítá přistoupit.

Vysoce postavený americký představitel, který o společném prohlášení informoval novináře, řekl, že existují určité náznaky, že by se mohla najít cesta k dohodě. Dodal však, že si tím není zcela jist, a bez dalších podrobností řekl, že řešení závisí na jediném člověku, a tím je vůdce Hamásu Jahjá Sinvár.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď