USA a Británie oznámily nové protiíránské sankce v reakci na útok na Izrael

foto Íránská vlajka nad Teheránem. Ilustrační foto. 

Washington/Londýn - Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP. Americká diplomacie kromě toho také zpřísnila cestovní omezení vůči íránské delegaci během návštěv sídla OSN v New Yorku.

"Před necelým týdnem Írán spustil proti Izraeli jeden z největších útoků raketami a drony, jaký kdy svět viděl... Dnes Írán ženeme k odpovědnosti. Uvalujeme na Írán nové sankce a exportní omezení," uvedl v doprovodném prohlášení americký prezident Joe Biden.

Podle šéfa Bílého domu nová opatření míří na subjekty napojené na íránské revoluční gardy, tedy část íránské armády, která operuje v zahraničí a která se přihlásila i k útoku na Izrael z noci na neděli. Zároveň naznačil, že kroky USA a Británie jsou součástí širší iniciativy skupiny vyspělých ekonomik G7, do níž patří i Německo či Francie.

Americká diplomacie zároveň oznámila, že zpřísnila cestovní omezení vůči delegaci íránského ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána během jejích návštěv sídla OSN v New Yorku. Delegace bude mít povolený pohyb pouze v okruhu dvou bloků od sídla OSN, mezi OSN a íránským zastoupením a bude moci na letiště Johna F. Kennedyho.

Americké ministerstvo financí také uvedlo, že zařadilo na sankční seznam pět firem, které jsou dodavateli jednoho z největších íránských producentů oceli KSC. Terčem sankcí jsou také tři dceřiné společnosti íránské automobilky Bahman Group, která podle ministerstva významně podporovala íránské Islámské revoluční gardy.

Americké ministerstvo obchodu uvedlo, že dále omezuje přístup Íránu k určitým technologiím a rozšiřuje seznam položek, které vyžadují licenci pro vývoz do Íránu, včetně věcí vyrobených v zahraničí s použitím amerických technologií.

Oznámení přišlo poté, co američtí činitelé v uplynulých týdnech rozšíření sankčního režimu avizovali. Zápis na sankční seznam zpravidla pro dotyčnou organizaci či osobu znamená, že má v USA zablokované veškeré majetky a Američané nebo osoby na americké půdě s ní nemohou bez speciálního povolení provádět transakce.

O dodatečných protiíránských opatřeních aktuálně jedná americký Kongres. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell mezitím řekl, že svůj sankční režim rozšíří také EU, s cílem potrestat Teherán a pomoci předejít dalším útokům na Izrael.

Írán svou víkendovou operaci, při níž na židovský stát poprvé zaútočil přímo, vysvětluje jako odvetu za útok na svůj konzulát v Damašku, při němž 1. dubna zemřelo několik představitelů revolučních gard včetně dvou generálů. Izrael se k incidentu nepřihlásil, ovšem je prakticky jasné, že je za něj zodpovědný. Írán vyslal na Izrael na 300 raket a útočných dronů. Izrael a jeho spojenci jich 99 procent zlikvidovali, škody vznikly minimální.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď