V ČR se v 1. čtvrtletí ubytovalo 4,1 milionu turistů, meziročně o 9,9 pct. více

foto Turisté v Praze na Václavském náměstí - ilustrační foto.

Praha - V českých hotelech, penzionech a kempech se v prvním čtvrtletí letošního roku ubytovalo 4,1 milionu turistů, což je meziroční nárůst o 9,9 procenta. Vzrostl počet zahraničních i tuzemských hostů. V ubytovacích zařízeních strávili turisté od ledna do března 10,6 milionu nocí, meziročně o 7,7 procenta více. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle něj roste turistický ruch v Česku nepřetržitě od druhého čtvrtletí 2021. Rok 2020 výrazně ovlivnila pandemie covidu-19 a s ní související opatření. Cestovní ruch v 1. čtvrtletí ukázal, že se do ČR vrací turisté i ze vzdálenějších zemí, řekli odborníci.

Cizinců přijelo do ubytovacích zařízení v ČR letos v prvních třech měsících 1,9 milionu, Čechů pak 2,2 milionu. "Zahraničních turistů přijelo téměř o pětinu více oproti stejnému období roku 2023 a počet domácích hostů vzrostl o 3,6 procenta,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Roman Mikula.

Turistický ruch v Česku tak byl v 1. čtvrtletí na předcovidové úrovni. V roce 2019 se za první tři měsíce ubytovaly v hotelech, penzionech či kempech čtyři miliony lidí a počet noclehů tehdy dosáhl 10,8 milionů.

V letošním prvním čtvrtletí nejvíce meziročně vzrostla návštěvnost hotelů. Ubytovalo se v nich 3,2 milionu lidí, což byl nárůst o 11,9 procenta. Počet noclehů v hotelech se zvýšil o 10,5 procenta na 7,4 milionu nocí. Penziony zaznamenaly nárůst počtu hostů o půl procenta na téměř 525.000, ale přenocování v této kategorii kleslo o 1,6 procenta. Ostatní hromadná zařízení, kam spadají například kempy, chatové osady nebo turistické ubytovny, využilo 406.000 turistů. Meziročně to bylo o 7,7 procenta více, počet přenocování byl vyšší o 4,5 procenta.

Jediným českým krajem, kde návštěvnost meziročně klesla, byl Pardubický. Přijelo do něj 89.000 turistů, meziročně o 1,6 procenta méně. Naopak nejvyšší nárůst počtu turistů byl v Praze, a to o 16,9 procenta na 1,6 milionu lidí. O více než desetinu vzrostl turistický ruch také na Vysočině, v jižních Čechách a Karlovarském kraji. Počet přenocování se zvýšil v devíti krajích, nejvíce na Vysočině a v Praze. Naopak pokles zaznamenaly kraje Liberecký, Plzeňský, Pardubický, Ústecký a Olomoucký. Čeští turisté strávili nejvíce nocí v Královéhradeckém kraji, zahraniční návštěvníci tradičně v Praze.

Nejvíce turistů přijelo do ČR z Německa, bylo jich téměř půl milionu. Více než 100.000 hostů dorazilo také ze Slovenska, Polska, Velké Británie a Itálie. "Mezi deseti nejčastějšími národnostmi vykázali pokles pouze hosté z Ukrajiny, a to o 11 procent," dodali statistici.

Počet hostů v českých hromadných ubytovacích zařízeních:

 1. čtvrtletí 20221. čtvrtletí 20231. čtvrtletí 2024
domácí turisté1,908.4462,099.2582,173.871
cizinci886.9541,645.0371,942.073
Celkem2,795.4003,744.2954,115.944

Zdroj: ČSÚ

Odborníci: Do ČR se vrací turisté i z daleka, služby potvrzují růst spotřeby

Výsledky cestovního ruchu za první čtvrtletí, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), ukazují, že se do Česka vrací turisté i ze vzdálenějších zemí, například Spojených států amerických. Přesto je nutné posílit propagaci Česka v zahraničí a zavádět další přímá letecká spojení, řekli ČTK zástupci oboru.

"Pořád sice dominují návštěvníci z Německa, Slovenska a Polska, ale roste počet turistů i ze vzdálenějších zemí, kteří obvykle zůstávají déle a utrácí více, což je pro restart cestovního ruchu v Česku důležité," řekl ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

I když cestovní ruch roste, stejně je podle Prouzy potřeba podpořit kongresovou turistiku či rozšířit nabídku kulturního vyžití. "Velkou výzvou zůstává nedostatek personálu zejména pro letní brigády, tady aspoň od příštího roku spoléháme na úpravu zákoníku práce, která umožní mladým lidem jít na brigádu už od 14 let," uvedl.

V Česku podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka díky přímým leteckým spojením přibylo i turistů z Asie. "Ale to, co je skutečně potřeba, je mít aktivity, které dostanou ty turisty i mimo Prahu, a za druhé investovat do marketingu, protože ty okolní země nespí," řekl ČTK. Peníze by na marketing podle Stárka potřebovala přidat jak státní agentura na podporu cestovního ruchu CzechTourism, tak jednotlivá města. "Nesmíme usnout na vavřínech. Pokud ustaneme, tak se tok turistů může zpomalit," dodal.

Vedle vyššího počtu turistů se také prodlužuje doba, kterou v Česku stráví, uvedl ředitel CzechTourism František Reismüller. Důležitá jsou podle něj v tomto ohledu přímá letecká spojení. "Letos v červnu obnoví po několikaleté pauze společnost Hainan Airlines přímé spojení Prahy s pevninskou Čínou. Už nyní pozorujeme, že z přímého leteckého spojení Praha-Dubaj profitují například naše lázně," doplnil.

Česká unie cestovního ruchu (ČUCR) poukázala na to, že Češi v tuzemsku svou dovolenou čím dál častěji dělí do více kratších pobytů. "Poskytovatelé ubytovacích zařízení zvláště v regionech se tak musí uzpůsobit těmto trendům, které doprovází stále vyšší vstupní náklady na provoz zařízení," řekl ČTK předseda výboru ČUCR Jakub Juračka.

Stejně jako Stárek Juračka zdůraznil nutnost podpory propagace ČR v zahraničí. "Zejména u sousedních států, které patří mezi naše nejšílenější zdrojové trhy v počtu příjezdů. Neméně důležitá je pak pro nás Velká Británie a Itálie," uvedl.

Turistice v prvním čtvrtletí podle majitele hotelové sítě Czech Inn Hotels Jaroslava Svobody pomohlo i teplejší počasí. "Potvrzuje se také, že lidé jezdí tam, kde se něco děje. Jenom památky už nestačí. Táhnou například trhy a koncerty," dodal. Ředitel značky v cestovatelském a zážitkovém portálu Slevomat Martin Hrubý očekává, že zájem o Česko v druhém čtvrtletí dále stoupne, a to například díky hokejovému mistrovství světa, které dnes začíná v Praze a v Ostravě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď