V Plzni bourají "skleněné peklo", největší nepovolená stavba ji hyzdila 25 let

foto Zahájení bourání nezkolaudované budovy Carimex, 7. května 2024 Plzeň.

Plzeň - V Plzni dnes začaly bagry a jeřáby bourat hlavní sedmipodlažní budovu bývalého autosalonu Carimex na Rokycanské třídě na hlavním tahu od Prahy. Jde o největší novodobou nezkolaudovanou stavbu ve městě, která zatěžovala Plzeň téměř čtvrt století, místní ji přezdívali "skleněné peklo". Nedostavěný objekt léta chátral a obývali ho bezdomovci a squatteři. Přilehlé objekty byly srovnány se zemí v minulých dnech a okolí budovy je vyčištěné. Na ploše po autosalonu vzniknou obchodní, bytové a kancelářské prostory, řekl ČTK Ivan Hlaváček, jednatel česko-bavorské developerské skupiny InterCora s. r. o. Plzeň, která tam postaví obchodní jednotky.

Fotogalerie

"Demolicí plníme požadavek města, od něhož očekáváme, že nám prodá pozemky, které v lokalitě vlastní. Chceme, aby oblast ožila a stala se kultivovaným a příjemným prostorem odpovídajícím 21. století," dodal. Developerské firmy InterCora a BC Real Plzeň díky tomu budou moci scelit soukromé a městské pozemky, a zahájí výstavbu komplexu. Bourání skončí do 25. května.

Podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) ukončila předloňská dohoda s investory vleklé soudní spory. Podle smlouvy měli developeři torzo zbourat a plochu vyčistit do září 2024, město jim pak hned prodá své pozemky. "Děkuji investorovi za to, že dodržel slovo. Teď je řada na městu," řekl primátor. Prodej pozemků bude schvalovat červnové zastupitelstvo.

"Objekt je smontován z různých druhů materiálu. Očistili jsme budovu od polystyrenu a veškeré materiály budou recyklovány - polystyren, pórobeton a beton se budou třídit zvlášť. Demolice bude postupná po určitých celcích, ne koulí, jak je to ve filmech," řekl spolumajitel stavební firmy APB - PLZEŇ a.s. Petr Březina. Stavební suti bude do 12.000 tun.

Investoři chtějí u řeky zhruba na třech hektarech vybudovat Centrum Úslava. "Bytová investice bude větší. BC Real má v plánu tři bytové domy u řeky a ve špičce polyfunkční objekt, kde budou kanceláře, obchody a možná i byty," řekl šéf projektu Pavel Šindelář z InterCory. Podle něj začne letos na podzim stavba obchodního centra za stovky milionů korun, které bude hotové koncem roku 2025. Pokračovat se bude polyfunkčním objektem a poslední přijdou na řadu byty, mělo by jich být asi 250.

"Nejzazší termín na dokončení celé lokality je rok 2031, ale myslím si, že BC Real to i vzhledem k poptávce na trhu dokončí dřív," uvedl Šindelář.

InterCora a BC Real nechají v červnu srovnat se zemí sousední servis a prodejnu automobilů a další dva objekty, myčka aut se rozebere a odveze. Zůstane jen čerpací stanice u křižovatky s Těšínskou ulicí.

"Byl to symbol černé stavby, s níž bojovaly celé generace politiků na obvodě a na městě. Bylo tu až 90 bezdomovců a hygienické riziko vinou skládek, krys a všeho možného. A byla to ostuda při příjezdu do města od Prahy," řekl místostarosta obvodu Plzeň 4 Zdeněk Mádr (ODS). Podle starosty Tomáše Soukupa (ANO) byli na místě denně strážníci a kvůli častým požárům i hasiči. Lidé z okolí neměli pocit bezpečí.

Plzeňský podnikatel začal stavět areál Carimexu v roce 1997. Bez povolení postavil tři nejvyšší podlaží. Vydání dodatečného povolení, o něž požádal v roce 2007, město zamítlo. Téměř 15 let trvající soudní spory kvůli vlastnictví pozemků ukončily až firmy InterCora, RP Letná a. s. a MS Letná a. s., které areál v roce 2020 od původního vlastníka odkoupily.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď