Vedení TOP 09 má shodu na nástupci Langšádlové, Havel jím nebude

foto Ilustrační foto - Celostátní volební sněm TOP 09, 11. listopadu 2023, Praha. Místopředseda strany Matěj Ondřej Havel.

Praha - Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl ČTK místopředseda strany Matěj Ondřej Havel. Poslanec, o němž se spekulovalo jako o nástupci Heleny Langšádlové, současně uvedl, že on to nebude. Jméno, na kterém se shodli předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředsedové, neprozradil s tím, že vedení chce věc nejprve projednat. Podle neoficiálních informací je horkým kandidátem ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja. V úterý dopoledne se nad výběrem nového ministra sejde předsednictvo TOP 09, následně výkonný výbor strany. Premiér Petr Fiala (ODS) by chtěl výměnu na postu při úřadu vlády uvést do konce týdne. Langšádlová avizovala rezignaci minulý týden ve čtvrtek.

První místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek v neděli uvedl, že na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 jsou čtyři kandidáty, tři muže a ženu. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i zrušení tohoto ministerstva, nakonec se ho ale rozhodla spíš posílit. Podle Válka se počítá s tím, že Langšádlová, kterou vysoce hodnotili zástupci vědeckých institucí, bude svému nástupci pomáhat a dotáhnout rozdělané věci. "Jeho úkol je daleko více vysvětlovat veřejnosti ty věci, které se na resortu odehrály, tak aby si získávaly u veřejnosti podporu," řekl Válek k nástupci či nástupkyni Langšádlové.

Odchod Langšádlové je osmou změnou v současném kabinetu pětikoalice od jeho jmenování v prosinci 2021. Strana ji kritizovala za nedostatečnou prezentaci práce v médiích.Po novém ministrovi bude TOP 09 podle Pekarové Adamové požadovat, aby dotáhl všechny započaté projekty. Vědci hodnotí spolupráci s Langšádlovou pozitivně. Práci ministryně ocenila také komunita technologických start-upů. Podle politologů chce TOP 09 výměnou ministryně pro vědu, výzkum a inovace řešit upadající preference. Za překvapivé minulý týden označili, že strana současně nepředstavila náhradu. Pokud nástupcem Langšádlové nebude nějaká "celebrita z oblasti vědy", která okamžitě přitáhne pozornost, půjde podle nich pouze o plácnutí do vody bez valného smyslu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 12.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 12. května 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď