Válka v Gaze trvá 200 dní; Izrael zesílil údery, nařídil nové evakuace na severu

foto Ilustrační foto - Kouř stoupá po izraelském bombardování Pásma Gazy 14. března 2024.

Gaza/Tel Aviv - Izraelská armáda dnes vyzvala obyvatele několika zón na severu Pásma Gazy k evakuaci s tím, že se nacházejí v nebezpečných bojových zónách. Místní obyvatelé mezitím podle agentury Reuters popisují, že ostřelování severu tohoto palestinského území bylo za poslední den jedno z nejintenzivnějších od začátku války. Média připomínají, že boje v Gaze dnes pokračují dvoustým dnem. Hamás při té příležitosti vyzval k eskalaci izraelsko-palestinského konfliktu na všech frontách. Válku loni 7. října podnítil teroristický útok Hamásu v jižním Izraeli, boje v Pásmu Gazy si od té doby podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádaly přes 34.000 palestinských životů.

Zatímco izraelský server The Times of Israel píše, že dvoustý den války v Pásmu Gazy a druhý den významného židovského svátku pesach zůstává v Pásmu Gazy stále uvězněných kolem 130 rukojmích držených radikálními islamistickými organizacemi, palestinská agentura Wafa popisuje pokračující izraelské bombardování a destrukci v Gaze v článku s titulkem "200 dní genocidy". Izrael z genocidy u Mezinárodní soudního dvora (ICJ) obvinila Jihoafrická republika, soud v této věci zatím nerozhodl.

Mluvčí izraelské armády Avičaj Adrai dnes na síti X vyzval obyvatele čtyř zón v oblasti vesnice Bajt Lahíji, která leží na samém severu pásma u hranic s Izraelem, aby se vydali do dvou jiných vyznačených zón. Zároveň varoval, že armáda bude působit mimořádnou silou proti teroristické infrastruktuře a podvratným živlům.

Média ovládaná Hamásem dnes informovala, že izraelské údery zasáhly v Bajt Lahíji mešitu a také dav lidí, kteří se shromáždili u přímořské silnice, kam letadla shodila bedny s humanitární pomocí. Reuters upozorňuje, že zprávy vydávané Hamásem nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Tytéž zdroje hovoří rovněž o izraelských tancích, které za poslední den sváděly boje na okraji města Bajt Hanún v severovýchodním cípu Pásma Gazy. Radikální skupina Palestinský islámský džihád se mezitím přihlásila k raketovému útoku na izraelské město Sderot a na kibuc Nir Am, které leží od Bajt Hanúnu vzdušnou čarou jen asi 3,5 kilometru. Žádné oběti na izraelské straně hlášené nebyly.

Izraelská armáda nechala oblasti na severu pásma evakuovat už dříve, krátce po zahájení vojenské operace loni v říjnu. Obnovené ostřelování a bombardování severní části Gazy pak přichází téměř čtyři měsíce poté, co armáda oznámila, že z této oblasti stahuje své jednotky, neboť Hamás nad nimi již ztratil kontrolu, podotkla agentura Reuters.

Izrael ve svém cíli zlikvidovat hnutí Hamás pokračuje navzdory vysokému počtu civilních obětí. Kabinet nyní uvádí, že poslední čtyři z celkových 24 praporů islamistické organizace se ukrývají v Rafáhu na jihu pásma, kde Izrael plánuje rozsáhlou pozemní ofenzivu. Egyptští představitelé, kteří byli informováni o izraelských plánech, americkému listu The Wall Street Journal (WSJ) řekli, že první dva až tři týdny operace budou spočívat v evakuaci civilistů v koordinaci se Spojenými státy, Egyptem a dalšími arabskými zeměmi.

Agentura AP dnes napsala, že analyzovala satelitní snímky, na kterých je vidět, jak západně od Chán Júnisu vzniká stanové městečko. Snímky od společnosti Planet Labs podle ní zachycují, že stavba stanového městečka začala 16. dubna; z nedělních záběrů je patrné, že se počet postavených stanů zvýšil. Izraelský deník Haarec bez uvedení zdroje napsal, že stany před možnou ofenzivou v Rafáhu staví Egypt. Izraelská armáda na dnešní žádost AP o komentář neodpověděla. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už dříve uvedl, že nařídí armádě evakuovat z Rafáhu civilisty, ale neupřesnil kam.

Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu Abú Ubajdá ve videu, které dnes odvysílala televize Al-Džazíra, vyzval k eskalaci konfliktu na všech frontách a poděkoval Íránu za jeho první přímý útok proti Izraeli ze 13. dubna. Zopakoval také, že Hamás trvá na všech svých požadavcích v rámci jednání o příměří, tedy aby Izrael ukončil válku, stáhl všechny své jednotky z Gazy a umožnil uprchlíkům návrat na sever.

Ozbrojenci Hamásu a spřízněných skupin při loňských teroristických útocích v jižním Izraeli pozabíjeli kolem 1200 lidí a dalších asi 250 unesli na palestinské území. Při odvetné izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy zahynulo podle úřadů ovládaných Hamásem nejméně 34.183 Palestinců, z toho 32 za uplynulý den, a dalších 77.143 utrpělo zranění. Mezi mrtvými je podle Izraele přes 13.000 bojovníků Hamásu, většinu obětí však tvoří civilisté, z velké části ženy a děti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď