Hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

foto Česko - Finsko, utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji, 10. května 2024, Praha. Zleva brankář Harri Säteri z Finska a skórující Ondřej Kaše z Česka při samostatném nájezdu.

Praha - Čeští hokejisté vstoupili do domácího mistrovství světa výhrou nad Finskem 1:0 po samostatných nájezdech. V rozstřelu rozhodl před 17.413 diváky v pražské O2 areně útočník Ondřej Kaše. Brankář Lukáš Dostál vychytal ve své čtvrtém utkání v národním týmu premiérové čisté konto.

Druhý zápas čeká svěřence trenéra Radima Rulíka v sobotu opět od 20:20 proti Norsku, které v úvodním zápase skupiny A prohrálo se Švýcarskem 2:5.

Češi porazili Finy na velké mezinárodní akci poprvé od výhry 4:3 po samostatných nájezdech na mistrovství světa v Paříži v roce 2017. Od té doby s nimi prohráli na světových šampionátech v roce 2021 v Rize ve čtvrtfinále 0:1 a předloni v Tampere 0:3.

V úvodu Češi zahrozili spoluprací čerstvého otce Kubalíka, jemuž se dnes narodila dcera Mia, s Palátem a hned při svém prvním střídání na šampionátu zkoušel štěstí ranou od modré čáry obránce David Špaček. Gólman Dostál si za celou první třetinu připsal jediný zákrok oproti deseti zásahům Säteriho, ale český tlak gól nepřinesl.

Po Beránkově objetí branky a nahození z otočky prolétl puk brankovištěm a nenašel Kondelíkovu hokejku. Krejčíkovu střelu z úhlu ukryl finský gólman v lapačce. Ve 12. minutě Kundrátek objel branku, dostal se před Säteriho, ale zamířil těsně vedle levé tyče. K bekhendovému zakončení se protlačil Matěj Stránský, puk však zblokoval nohou Saarijärvi a levým betonem zasáhl i finský gólman.

Ve druhé třetině nejdříve stihl Špaček odvrátit puk před Mäenalanenem, který se chystal zakončit z dorážky do odkryté branky. V 25. minutě se natlačil před Lehtonena do šance Voženílek, přehodil si puk z bekhendu na forhend, ale zamířil vysoko. Vzápětí po Kundrátkově bekhendovém nahození dorážel Kondelík a Säteri zasáhl pravým betonem. V pokračujícím tlaku domácích vytěsnil i Špačkovu střelu z pravého kruhu.

Po Rissanenově vyloučení se Finové v prvním oslabení zápasu ubránili a povolili soupeři jen Kubalíkovo nahození a Kašeho střelu z levého kruhu. Potom se dostali Seveřané do přečíslení tří na dva, ale Hyry Dostála nepřekonal. Češi měli nadále převahu, Säteriho nepřekonal ani Tomášek. V čase 38:18 se už domácí radovali, ale předčasně. Po bekhendové přihrávce minul Tomášek, Palát ale u levé tyče z nulového úhlu poslal puk za Säteriho. Finové si však vzali trenérskou výzvu a sudí Ansons a Mikael Holm gól neuznali kvůli Tomáškovu kontaktu s finským gólmanem.

V úvodu třetí třetiny se český tým ubránil při Gudasově vyloučení. Dostál kryl Puustinenovu ránu a po střele kapitána Mikaela Granlunda z hranice levého kruhu mu pomohla pravá tyč. Säteriho prověřil po návratu z trestné lavice Gudas a zahrozil i Beránek. Dostála nepropálil z pravého kruhu Jormakka. Po Kundrátkově střele se snažil dorážet ve vzduchu Kaše, ale netrefil puk ideálně.

V 55. minutě se dostal do šance Jääskä a Dostál zasáhl lapačkou. Na druhé straně po Voženílkově bekhendové přihrávce byl před Säterim Kämpf, ale finský gólman příležitost zlikvidoval. V poslední minutě třetí části po Sedlákově ztrátě puku za brankou nedotlačili puk za českého gólman Björninen ani Hyry, jehož fauloval Gudas.

Těsně po konci oslabení stihl Dostál vykopnout levým betonem Lehtonenovu střelu z pravého kruhu. Šance rozhodnout měli Tomášek či Kämpf a na druhé straně Innala. V rozstřelu uspěl v první sérii bekhendovým blafákem Kaše a ve čtvrté pojistil výhru střelou z mezikruží do levého horního rohu kapitán Červenka.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): "My jsme se na to utkání pečlivě chystali. Byl to strašně těžký zápas, ale to tady bude každý. Z těch předchozích utkání jsme věděli, co nebylo z naší strany optimální, zaměřili jsme se na to, ale je to práce na celý turnaj. A my jsme připravení na tom pracovat. Všichni jsme rádi, že jsme to dnes zvládli. Velice slušný týmový výkon, výborný, obětavý a podpořený vynikajícím gólmanem. Jsme šťastní, že jsme neprohráli, ale je to jen vstup do turnaje. A už začíná příprava na další utkání."

Ondřej Kaše (útočník ČR): "Bylo to těžké. O přestávkách jsme si v kabině říkali, že pořád musíme hrát stejný hokej, že nám to tam padne a gól dáme. Jeden jsme na konci druhé třetiny opravdu dali, bohužel nám ho ale neuznali. Je aspoň dobré, že nakonec máme o jeden bod víc než Fini. Myslím, že jsme si ho zasloužili. Ale je to jen první krůček k tomu, jak chceme hrát. Myslím, že bychom výkon měli ještě víc a víc stupňovat. Chyběly tomu góly, naštěstí Dosty (Lukáš Dostál) za sebe nic nepustil a je to výhra na nájezdy."

Roman Červenka (kapitán ČR): "Byl to boj o střední pásmo. Nikdo nechtěl udělat chybu, takže to byla spíš bitva. Měli jsme dobrou první třetinu, šly nám nohy a byl tam i tlak. Snažili jsme se hrát jednoduše. Chtěli jsme dávat rychlé puky, věděli jsme, že je to potřeba. A zkusit napadat, když to půjde. A když ne, tak dobře hrát střední pásmo, co hrají oni. A nepustit je do brejků. Což se celkem dařilo, Je jen škoda, že jsme nedali nějaký gól a nevyhráli za tři body. Ale dva body pro ten dobrý start bereme."

Ondřej Palát (útočník ČR): "Pro nás je ten vítězný vstup do turnaje super. Republika nám moc nevěří, ale my jsme ukázali, že můžeme hrát proti Finsku a vyhrát. Skvěle chytal Lukáš Dostál. Znám ho z NHL - vždy, když proti němu hrajeme v brance Anaheimu, nemůžeme dát gól. Dnes to ukázal. Byl úplně v klidu, nájezdy vychytal, neskutečný. Ta výhra jde za ním."

David Tomášek (útočník ČR): "Byla tady super atmosféra, myslím, že to na nás trochu dýchlo. Je to strašně důležité vítězství. I přes ten neuznaný gól, který měl podle mého platit, jsme našli cestu, zůstali trpěliví a jsem hrozně rád, že jsme to zvládli. Bylo důležité, že jsme se z toho nepodělali. Ukázali jsme týmovost a srdce, vydali jsme se na krev. Takhle se budeme prezentovat i dál, pak můžeme porazit každého."

Skupina A (Praha):

Česko - Finsko 1:0 sam. nájezdech

Rozhodující sam. nájezd O. Kaše. Proměněné nájezdy: O. Kaše, Červenka (oba ČR). Neproměněné nájezdy: Krejčík, Palát - Kaski, Mikael Granlund, Puljujärvi, O. Kapanen. Rozhodčí: Ansons (Lot.), M. Holm (Švéd.) - Briganti (USA), Durmis (SR). Vyloučení: 4:3. Diváci: 17.413.

Sestavy:

Česko: Dostál - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - D. Kubalík, Tomášek, Palát - M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek - Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Finsko: Säteri - M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki - V. Puustinen, Mikael Granlund, Jääskä - Puljujärvi, O. Kapanen, Innala - Jormakka, Hyry, P. Puistola - Pakarinen, Björninen, Mäenalanen. Trenér: J. Jalonen.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď