Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách u lesa

foto Ilustrační foto - V Havraníkách na Znojemsku vzplála 30. dubna při pálení čarodějnic jedna z nejvyšších vater v ČR. Její výška dosáhla 12,5 metru.

Praha - Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým rostlinný porostem umožňujícím další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varující před nebezpečím vzniku požárů. Nařízení se týká rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně i dalších rizikových činností. Zatím platí do středeční půlnoci, ale může být i prodlouženo. Za porušení povinností hrozí pokuta, řekla dnes ČTK mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová.

"Meteorologické podmínky budou takové, že to bude rozšíření požáru nahrávat," uvedla Švorcová Mocová. Protože by se otevřený oheň mohl v důsledku sucha a větru snadno rozhořet a rozšířit, je kromě samotného rozdělávání ohňů zakázáno například také kouření, používání pyrotechniky, jízda parní lokomotivy, vjezd automobilů na polní i lesní cesty nebo vypouštění takzvaných lampionů štěstí.

Obdobný zákaz platí také ode dneška na jihozápadě Moravy. Kvůli suchu, vysokým teplotám a zesilujícímu větru se ale varování postupně rozšíří na další území České republiky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď