Venezuelská opozice žádá mezinárodní společenství o podporu proti Madurovi

foto Venezuelský prezident Nicolas Maduro na snímku ze 14. ledna 2020.

Caracas - Šéfka největší opoziční alianci ve Venezuele žádá mezinárodní společenství o podporu snahy opozice postavit svou kandidátku v prezidentských volbách. Stávající prezident Nicolás Maduro v červencových volbách usiluje o třetí mandát. Opozice ho viní, že jí brání postavit svého kandidáta, píše agentura AFP.

"Vyzývám demokratické vůdce světa, aby se připojili k úsilí prezidentů a vlád a požadovali, aby Madurův režim umožnil registraci Coriny Yorisové jako kandidátky v příštích prezidentských volbách," napsala na síti X šéfka Jednotné demokratické platformy (PUD) María Corina Machadová.

Termín pro podání kandidátek skončil v pondělí a registrovalo se 12 mužů. Jedinou ženou mohla být osmdesátiletá akademička Yorisová, kterou minulý týden PUD vybrala místo své šéfky Machadové. Ta loni v říjnu vyhrála opoziční primárky, ale od loňska má od režimu zákaz výkonu veřejných funkcí na 15 let, který dostala mimo jiné za podporu amerických sankcí. Ty USA zavedly proti venezuelským činitelům kvůli porušování lidských práv a principů demokracie. Zákaz výkonu veřejných funkcí mají i další opoziční lídři.

Národní volební rada odmítla Yorisovou zapsat, důvod pro to ale neuvedla. Aliance nicméně zaregistrovala jiného kandidáta, někdejšího velvyslance Edmunda Gonzálese, aby nepřišla o možnost účastnit se voleb

Machadová ve svém příspěvku poděkovala prezidentům Francie a Brazílie Emmanuelu Macronovi a Luizu Ináciu Lula da Silvovi za jejich podporu. "Potvrzuje to, že náš boj je spravedlivý a demokratický," napsala Machadová .

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď