Více argumentů hovoří proti verzi o sestřelení ruského Tu-22M3, píše BBC

foto Ruský bombardér Tu-22M3 po zřícení v Stavropolském kraji, 19. dubna 2024.

Kyjev/Moskva - Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že bombardér se zřítil kvůli technické závadě. BBC nicméně zmiňuje i možnost, že bombardér mohla omylem sestřelit ruská protivzdušná obrana, anebo Ukrajina použila nějakou novou zbraň, kterou se dříve nepochlubila.

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR tvrdí, že ukrajinské jednotky sestřelily bombardér stejnými prostředky, kterými byl dříve zasažen ruský letoun včasné radiolokační výstrahy A-50 nad Krasnodarským krajem. Podle verze HUR byl Tu-22M3 sestřelen přibližně 300 kilometrů od Ukrajiny (čímž je nejspíše myšlena vzdálenost od fronty) a dokázal ještě doletět do Stavropolského kraje, kde se zřítil.

Teoreticky je to možné. V ukrajinské výzbroji jsou protiletadlové zbraně technicky schopné sestřelit letadlo letící 300 kilometrů daleko, a sice S-200D Dubna sovětské konstrukce.

Ruské letecké rakety Ch-22, které ruské Tu-22M3 vypouštějí proti Ukrajině, mají dolet až 600 kilometrů a nevalnou přesnost, a proto lze připustit, že pilot bombardéru se snažil co nejvíce přiblížit k cíli.

Ale tím jsou argumenty ve prospěch verze ukrajinské rozvědky vyčerpány. Argumentů proti je více.

Ruský bombardér Tu-22M3 po zřícení v Stavropolském kraji, 19. dubna 2024.

Doba přípravy systému S-200 k nasazení činí 19 hodin, přičemž by musel být poblíž fronty. Otázka zní, zda v zóně zuřivých bojů lze něco takové utajit před nepřítelem po téměř celý den.

Letoun A-50, o kterém se HUR zmiňuje, se zřítil v Krasnodarském kraji asi 230 kilometrů od frontové linie. V tomto případě ještě bylo možné předpokládat, že jej sestřelila raketa S-200 na hranici svého doletu, jakkoli by to bylo velice komplikované a možné zřejmě jen za nejpříznivějších okolností pro útok. Ale 400 kilometrů v případě Tu-22M3 je příliš.

Bojová hlavice rakety S-200 je vysoce výbušná a velice silná. Zásah letounu mnoha střepinami této střely obvykle vede k úplnému vyřazení systémů řízení. Je prakticky nereálné, aby po zásahu letoun provedl obrat a uletěl ještě 100 až 200 kilometrů.

Na záběrech z místa pádu je vidět, že Tu-22M3 padá v ploché vývrtce a hoří mu pravý motor. To se často děje při technické poruše. Požár motoru může způsobit i zásah přenosnou protiletadlovou střelou či srážkou s ptákem, ale to je málo pravděpodobné, protože tato letadla létají ve velkých výškách.

Kromě těchto hypotéz zůstává také verze o "přátelské palbě", jakož i možnost, že Ukrajina použila nové zbraně protivzdušné obrany, kterými se dříve nepochlubila. Je příznačné, že dnes ukrajinské ozbrojené síly poprvé od začátku války oznámily, že sestřelily dvě nadzvukové rakety Ch-22, vypuštěné z Tu-22M3.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď