Spolu bude v eurovolbách kandidovat s číslem 17, ANO má číslo 14

foto Volby - ilustrační foto.

Praha - Koalice Spolu, kterou tvoří vládní ODS, KDU-ČSL a TOP 09, bude v letošních volbách do Evropského parlamentu kandidovat s číslem 17. Pirátům dnes Státní volební komise vylosovala číslo 23, koalici Starostů číslo 21. Opoziční hnutí ANO obdrželo číslo 14, SPD s Trikolorou mají trojku a koalice Stačilo! v čele s komunisty dostala číslo 26. Ani jedno z těchto uskupení tak nedostalo volební číslo z minulých eurovoleb před pěti lety.

Volební čísla vytvořila pomyslné startovní pořadí kandidujících uskupení a usnadní zpracování volebních výsledků, protože zabrání záměně hlasů pro uskupení s podobnými názvy, jichž je letos několik. Čísla budou moci uskupení využít při volební kampani.

Kvůli tomu tradičně největší zájem bývá o jedničku a sedmičku, která má pověst šťastného čísla. Jedničku pro letošní eurovolby dostal ze 30 uskupení, která byla k volbách připuštěna, Klub angažovaných nestraníků, sedmičku anarchokapitalistická strana Nevolte Urza.cz.

Třináctku, která je považovaná za nešťastné číslo, obdržela koaliční kandidátka ČSSD - České suverenity sociální demokracie v čele s bývalým premiérem Jiřím Paroubkem. Sociální demokracie (dříve ČSSD, nyní SOCDEM), v čele jejíž kandidátky je bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, bude usilovat o návrat do Evropského parlamentu pod číslem 20. Podobné ambice mají Svobodní s číslem 19.

Koalice "PRO - Jindřicha Rajchla", kterou tvoří uskupení Právo Respekt Odbornost a Správná volba PRO Zdraví a Sport, obdržela šestku. Koalice s obdobným názvem "PRO vystoupení z EU", v níž jsou Moravané a jedna z neparlamentních republikánských stran, má číslo 24. Číslo 11 dostalo protestně zaměřené hnutí Česká republika na 1. místě, v jehož čele stojí zadlužený pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel.

Zelení dostali číslo 12, Demokratická strana zelených číslo 27. Kromě hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše jde do voleb s číslem 16 také další hnutí ANO, které ve svém názvu slibuje "Lepší EU s mimozemšťany" a to, že zastaví drahotu a válku. Ve volebním poli jsou také hnutí Hlas s číslem 22 či hnutí Referendum - Hlas lidu s číslem 18. Koalice Přísaha a Motoristé má devítku.

Strany, hnutí a jejich koalice, které kandidují v letošních volbách do Evropského parlamentu, v pořadí podle volebních čísel, které vylosovala Státní volební komise:

1Klub angažovaných nestraníkůpolitické hnutí
2Liberální aliance nezávislých občanůpolitická strana
3SPD a Trikolorakoalice ve složení: Svoboda a přímá demokracie, Trikolora
4Mourek - politická stranapolitická strana
5Lepší život pro lidi - min. mzda 70.000 Kč, min. důchod 50.000 Kč, návrat cen energií na ceny z roku 2019, v obchodech zboží nejvyšší kvality za ceny dostupné pro každého, zrušení daně z nemovitostí, STOP válcepolitická strana (dříve Národní prosperita)
6PRO - Jindřicha Rajchlakoalice ve složení: Právo Respekt Odbornost, Správná volba PRO Zdraví a Sport
7Urza.cz: Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou - najdete ji na webu www.urza.cz.politická strana
8Referendum o vstupu ČR do EU v roce 2003 bylo zmanipulováno státem placenou kampaní za 200 mil. Kč, která občanům sdělila pouze výhody členství, nevýhody byly zamlčeny - i přesto z celkem 8,3 mil. voličů pouze 3,5 mil. hlasovalo pro vstup (4,8 mil. voličů bylo proti nebo nehlasovalo). Švýcaři se stali jedním z nejbohatších národů světa a členy EU nejsou. Vztahy s EU řeší prostřednictvím Evropského sdružení volného obchodu a bilaterálních smluv. Vydáme se stejnou cestou.koalice ve složení: Švýcarská demokracie (www.svycarska-demokracie.cz), Strana státu přímé demokracie - Strana práce
9Přísaha a Motoristékoalice ve složení: Přísaha občanské hnutí, Motoristé sobě
10SEN 21 a Volt Českokoalice ve složení: SEN 21, Volt Česko
11Česká republika na 1. místě!politické hnutí
12Strana zelenýchpolitická strana
13ČSSDkoalice ve složení: ČSSD - Česká suverenita sociální demokracie, Směr Česká republika, Domov
14ANO 2011politické hnutí
15Aliance za nezávislost ČR - proti přijetí eura!koalice ve složení: Aliance národních sil, Bezpečné ulice, Čistý kraj, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Národní demokracie, Rozumní
16ANO lepší EU s mimozemšťany (zastavíme drahotu a válku)politické hnutí
17Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)koalice ve složení: Občanská demokratická strana, KDU-ČSL, TOP 09
18Referendum - Hlas lidupolitické hnutí
19Svobodnípolitická strana
20Sociální demokraciepolitická strana
21Starostové a osobnosti pro Evropukoalice ve složení: Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj
22Hlas za uzákonění eutanazie, hlas za rovnoprávnost žen, hlas za bezpečnou a spolupracující Evropu! (www.hnutihlas.cz)politické hnutí
23Česká pirátská stranapolitická strana
24PRO vystoupení z EUkoalice ve složení: Moravané, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska
25Nový směrpolitická strana
26Stačilo!, koalice Komunistické strany Čech a Moravy, Spojených demokratů - Sdružení nezávislých, České strany národně sociálníkoalice ve složení: Komunistická strana Čech a Moravy, Spojení demokraté - Sdružení nezávislých, Česká strana národně sociální
27Demokratická strana zelených - Za práva zvířatpolitická strana
28Volte Pravý Blok *)politická strana
29Senioři soběpolitické hnutí
30Levicepolitická strana

zdroj: ministerstvo vnitra

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď