Výroba energie z obnovitelných zdrojů ČEZ ve čtvrtletí stoupla o 29 pct

foto Ilustrační foto - Energetická společnost ČEZ 19. ledna 2022 představila první plovoucí fotovoltaickou elektrárnu v ČR, která je na hladině horní nádrže přečerpávací vodní elektrárny Štěchovice.

Praha - Počasí obnovitelným zdrojům energie v prvním čtvrtletí letošního roku přálo. Zelené elektrárny společnosti ČEZ během té doby meziročně navýšily výrobu o 29 procent na více než 860 gigawatthodiny (GWh) energie. Růst táhly především vodní elektrárny, výroba ovšem stoupla i u dalších zdrojů. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala firma ČEZ.

K navýšení výroby podle ČEZ přispělo několik faktorů, a to modernizace vodních elektráren, vyšší průtoky v českých řekách a více slunečných i větrných dnů v prvních třech měsících roku. Vyprodukovaná bezemisní energie by podle společnosti pokryla spotřebu zhruba 245.000 domácností. Celkově pak šlo o více než třetinu výroby z obnovitelných zdrojů za celý rok 2023.

Mezi velkými vodními zdroji hrály prim elektrárny Vltavské kaskády Orlík, Slapy a Lipno, malým vodním elektrárnám ve výrobě vévodily šumavská Vydra a Práčov na Chrudimce. Mezi solárními parky byly na špici Ralsko a jihočeský Ševětín.

"V éře proměnlivého počasí se také jako důležitá podmínka pro stabilní výrobu znovu ukázala nutnost pestrého a celorepublikově rozloženého portfolia obnovitelných zdrojů. Výpadky jednoho typu zdrojů tak můžou nahradit elektrárny využívající jiného přírodního živlu nebo ty, které provozujeme v dalších částech země. Pokud zrovna nesvítí slunce, obvykle fouká nebo prší,“ řekl člen představenstva a ředitel divize obnovitelná a klasická energetika ČEZ Jan Kalina. Zatímco vodní a větrné zdroje vyrobily nejvíce energie v lednu, solárním elektárnám nejvíce přálo počasí v březnu.

Výroba z obnovitelných zdrojů energie roste celosvětově. Jejich podíl na celkové výrobě loni ve světě stoupl na rekordních 30,3 procenta. To bylo o 0,9 procentního bodu více než v roce předchozím, uvedl v tomto týdnu institut Ember. Česko i přes aktuální nárůst výroby v obnovitelných zdrojích v porovnání s EU dlouhodobě zaostává. Například podíl solárních a větrných elektráren na celkovém objemu vyrobené elektřiny předloni v České republice činil 3,7 procenta. To je výrazně za evropským průměrem, v celé EU byl tento podíl kolem 22 procent.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď