Za strčení družky do kolejiště metra uložil soud muži 11 let vězení

foto Ilustrační foto - Budova Městského soudu ve Spálené ulici v Praze.

Praha - Soud poslal Tomáše Urbana z Prahy na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do kolejiště metra a od vážně zraněné ženy odešel. Muž čelil obžalobě z těžkého ublížení na zdraví, za nějž by mu hrozilo tři až deset let odnětí svobody. Soudní senát však dospěl k názoru, že se Urban pokusil o vraždu, u které je trestní sazba deset až 18 let. Verdikt není pravomocný.

"Každému normálně uvažujícímu člověku musí být jasné, že při strčení osoby ze dvoumetrové výšky do kolejiště může dojít k úmrtí,“ konstatoval předseda senátu pražského městského soudu Tome Frankič. "Smrtelný následek mohl nastat jak v důsledku utrpěných zranění, tak i v důsledku kolize se soupravou metra. Ta nepřijela, protože to zařídili jiní lidé," dodal.

Incident se stal loni v noci 11. srpna ve stanici metra Smíchovské nádraží. Podle kamerových záznamů tam Urban dorazil za svou o rok mladší družkou a snažil se jí vlastním tělem zabránit v dalším pohybu. Když ho obešla, s krátkým rozběhem ji na nástupišti strčil oběma rukama do zad. Žena, která má kvůli dlouhodobým psychickým problémům omezenou svéprávnost, spadla do kolejí hlavou napřed. Vedle pohmoždění mozku a plic jí náraz způsobil tříštivou zlomeninu čelisti, lékaři ji museli operovat.

Padesátiletý Urban, který žil před vzetím do vazby v žižkovské ubytovně, družku u soudu nejprve nazýval svou "lásečkou“ a uváděl, že se s ní chtěl oženit. Poté, co soudce přečetl její výpověď, však Urban začal ženu označovat pouze příjmením a tvrdil o ní, že lže a "pije jako žok“.

Urban původně trval na tom, že si útok na družku nepamatuje. Odmítl, že by tehdy byl pod vlivem alkoholu nebo drog. Zdůrazňoval, že je v invalidním důchodu kvůli úrazu hlavy, který se mu stal na elektrikářském učilišti v roce 1990. Dnes přišel s novou verzí. "Mám slabé srdíčko. Jiskřičky před očima, dušnost. Já jsem se prostě opřel a ta holka to odnesla, chudák spadla do toho kolejiště, což mě strašně mrzí,“ řekl. Marně žádal, aby soud přibral jako znalce kardiologa, který by ho vyšetřil.

Podle rozsudku má Urban uhradit zdravotní pojišťovně odškodné 235.000 korun a družce dalších 102.000 korun. Obžalovaný, státní zástupkyně i zmocněnec si ponechali lhůtu k případnému podání odvolání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď