Za vraždu ženy v Brně si mladý muž odpyká 17 let, potvrdil vrchní soud

foto Senát Vrchního soudu v Olomouci řešil odvolání Stefana Stefanoviče (vlevo) nepravomocně odsouzeného z předloňské vraždy ženy v Brně, 16. dubna 2024. Brněnský krajský soud mu uložil 17 let.

Olomouc - Za předloňskou vraždu ženy v Brně si devětadvacetiletý Stefan Stefanovič odpyká 17 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Trest uložený brněnským krajským soudem mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Mladý muž ze Srbska žádal výrazné snížení trestu, soud to však odmítl. Podle rozsudku Stefanovič neunesl rozchod s ženou, se kterou udržoval krátkodobý poměr, a brutálně ji napadl. Vystudované právničce, která byla jeho krajankou, ve finále zasadil devět ran kuchyňským nožem. Žena zemřela na místě. Obžalovaný u soudu přiznal vinu.

Fotogalerie

Obhajoba po soudu žádala snížení trestu na 13 let, soudci to však odmítli. "Odvolací soud považuje uložený trest za přísný, nikoliv však za nepřiměřený nebo nezákonný. Na jedné straně je zde polehčující okolnost, prohlášení viny, na druhé straně je třeba přihlédnout k tomu, jakým způsobem byla trestná činnost spáchána a provedena. Šlo až o bestiální provedení, jak to nazval soud prvního stupně," uvedl soudce Petr Andres.

Podle soudců obžalovaný útočil proti osobě, která mu byla blízká, proti matce dítěte. Součástí trestu je i trest vyhoštění na dobu neurčitou a ochranné protialkoholní léčení ambulantní formou.

Tragédie se stala na konci roku 2022. Muž podle žalobce Jaroslava Kouřila s vdanou ženou a matkou osmiletého syna udržoval po dobu tří měsíců vztah. Když mu žena oznámila konec vztahu, situaci neunesl a v jejím brněnském bytě ji napadl. "Nejprve ji rdousil, poté jí hlavou mlátil o zem, až upadla pravděpodobně do bezvědomí. Nožem jí poté zasazuje jednu ránu za druhou a to do partií hlavy - krku a čelisti. Protnul jí přitom krkavici a na místě sledoval, jak umírá," uvedl žalobce.

Obhajoba žádala dnes výrazné snížení trestu, podle ní nebylo dostatečně zohledněno, že obžalovaný se přiznal. "Trest, který byl uložen, se v takové souvislosti zdá naprosto nepřiměřený. Je zde také doznání, projevená lítost a omluvný dopis poškozeným," uvedla obhájkyně. Podle žalobce však nejde o trest nepřiměřený a soud by měl zohlednit právě motiv činu, který je v tomto případě stěžejní. Pachatel podle něj při svém činu nebral v potaz hodnotu lidského života a k oběti přistupoval jako k věci. "Při výslechu obžalovaný uvedl, že když poškozenou nebude mít on, tak ji nebude mít nikdo," uvedl žalobce a dodal, že to svědčí o naprosté sobeckosti a egocentrismu.

Kromě trestu musí Stefan Stefanovič zaplatit odškodnění ve výši 1,5 milionu korun synovi zemřelé a půl milionu korun jejímu manželovi, kapitánovi zaoceánské lodi. Oba se po tragédii vrátili zpět do Srbska.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď