Zákon zřejmě upraví pravidla akumulace elektřiny, Sněmovna to podpořila

foto Ilustrační foto - V elektrárně Tušimice u Kadaně byl 103. prosince 2019 zahájen provoz velkokapacitní baterie, která dokáže uchovat energii pro 200 domácností na celý den. Je součástí výzkumného projektu BAART, který se zabývá využitím baterií pro ukládání energie i regulaci rozvodu elektřiny. Na projektu se podílí elektrárenská společnost ČEZ a státní provozovatel elektrické přenosové soustavy ČEPS.

Praha - Do energetického zákona se zřejmě dostanou pravidla pro ukládání elektřiny a také sdružování její výroby i spotřeby. Vládní novelu, která má akumulaci a agregaci umožnit, dnes v úvodním kole projednala Poslanecká sněmovna. Novela by podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) měla kromě jiného zlepšit řízení výkonové rovnováhy v rozvodné soustavě. Odběratelům by měla například umožnit regulaci spotřeby podle aktuálních cen energií. Zákazníkům by měla novela přinést nezávislý srovnávač cen elektřiny. Vláda také navrhuje snížit počet členů Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) z pěti na tři.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že návrh zákona je v převážné míře transpozicí evropské směrnice o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou z roku 2019. Podotkl, že zvyšování akumulačních schopností elektrizačních soustav je trendem v celém světě v souvislosti s rozvojem obnovitelných zdrojů. Zpravodaj Ivan Adamec (ODS) řekl, že kromě jednoho milionu korun na vybudování srovnávače cen nepředstavuje novela nároky na státní rozpočet.

Správcem srovnávače cen a nabídek energií bude Energetický regulační úřad (ERÚ), protože, jak uvádí vláda, musí jít o instituci nezávislou na jakémkoli účastníkovi trhu. Bude také moci zadat jeho provoz soukromému zájemci. Srovnávací nástroj bude mít za účel umožnit zákazníkům porovnávat ceny a další podmínky nabídky elektřiny a plynu, a to včetně cen spotových. Náklady na jeho provoz odhaduje důvodová zpráva na jeden milion korun ročně. Bude bezplatně přístupný na webových stránkách ERÚ. Obchodníci s elektřinou budou mít povinnost poskytovat do tohoto systému požadované informace.

Podle vlády lze předpokládat, že tento srovnávací nástroj bude mít vysokou míru důvěry zákazníků. Přispět by tak měl k průhlednosti trhu i větší aktivitě spotřebitelů při vyhledávání nabídek. Zákon však neomezuje možnost kohokoli jiného provozovat svůj vlastní srovnávač cen.

Rozvoj akumulace elektřiny, tedy ukládání momentálně nadbytečné vyrobené elektřiny a její následné uvolnění do soustavy v době vyšší spotřeby, je podle MPO nutný zejména pro zvýšení odolnosti soustavy při výkyvech v provozu, integraci obnovitelných zdrojů do soustavy či investice.

Změny by podle ministerstva měly také posílit pružnost tuzemské sítě, tedy přizpůsobení systému výroby a distribuce energie podle aktuálních potřeb. Ministerstvo si od toho slibuje snížení energetických špiček, které se často vyskytují v době vysoké poptávky. Zároveň umožní rozložení spotřeby energie rovnoměrně přes den. Vláda uvádí v důvodové zprávě, že flexibilita výrobců a spotřebitelů bude službou v právním smyslu, kterou budou tito poskytovatelé flexibility poskytovat agregátorovi a se kterou budou následně agregátoři obchodovat ve vztahu k provozovatelům sítí. Agregace by pak měla umožnit sdružovat více výrobců do jedné větší skupiny.

Další úpravy se zaměřují také na ochranu spotřebitele. Přibude tak například možnost odstoupit od fixovaných smluv v případě, že nákupní politika dodavatele bude proti pravidlům. Zpřísnit by se také měla pravidla pro udělování licence obchodníkům

Novela také snižuje počet členů Rady ERÚ z pěti na tři. Jeden ze členů rady bude předsedou úřadu. Radu bude jmenovat vláda na návrh ministerstva průmyslu. Loni obdobný návrh vznesli k předchozí novele energetického zákona Piráti, Sněmovna ho ale neschválila. Poslanec KDU-ČSL David Šimek za klub své strany řekl, že snižování počtu členů rady není v současné situaci ideální a že lidovci jsou ochotni o této změně debatovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď