Odbory: Liberty Ostrava chce odstavit koksovnu a neposlala peníze na pojištění

foto Ilustrační foto - Zaměstnanci Liberty Ostrava a společnosti Tameh Czech odchází z práce po skončení ranní směny, 20. prosince 2023, hlavní brána, Liberty Ostrava, Ostrava.

Ostrava - Huť Liberty Ostrava plánuje, že zcela odstaví svou koksovnu, která je od prosince v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu. Vedení firmy v pátek sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. ČTK to dnes řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Uvedl, že firma rovněž za březen nezaplatila za zaměstnance dvě třetiny sociálního pojištění a celé zdravotní pojištění. Ivo Štěrba za Liberty sdělil, že během plnění restrukturalizačního plánu a finanční stabilizace podniku se platby mohou krátkodobě zpožďovat.

"Určitá část plateb se opozdila kvůli vyšším nárokům na hotovost tak, jak se postupně snažíme zvyšovat výrobu a dostat zaměstnance zpátky do práce. Jsme v kontaktu s těmi, kterých se to týká, abychom situaci efektivně vyřešili. Byť se budeme vždy snažit provádět platby včas, může během plnění restrukturalizačního plánu a finanční stabilizace podniku docházet v určitých momentech ke krátkodobým zpožděním plateb," uvedl Štěrba.

Odstavení koksovny by podle Slaniny bylo nevratné. "Momentálně k tomu sháníme materiály, protože tuto variantu s námi chtějí v pátek projednat. Je to jejich povinnost," řekl odborový předák. Pokud by Liberty přestala spolupracovat s dodavatelem energií Tameh Czech a odstavila by koksovnu, znamenalo by to podle Slaniny pravděpodobně vyšší náklady na emisní povolenky, protože by huť neměla kam dávat vysokopecní plyn.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je od loňska v problémech. Už delší dobu má potíže platit závazky a od prosince, kdy jí Tameh Czech zastavil dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Většina zaměstnanců obou firem je od té doby doma. Poslední fungující vysoká pec Liberty Ostrava je v teplém útlumu přes půl roku.

Výplatní termín v Liberty je desátý pracovní den v měsíci. Slanina řekl, že minulý měsíc výplaty přišly včas. I s dceřinými firmami má Liberty Ostrava podle údajů firmy 5100 zaměstnanců. V polovině dubna firma uváděla, že v práci je více než 1700 lidí. Nyní jich podle Slaniny pracuje méně.

Ostravská huť nyní čeká, zda soud schválí její restrukturalizační plán. Už dříve sdělila, že plán schválila drtivá většina jejích věřitelů, a v pátek oznámila, že přistoupila k dalším krokům, jež jsou pro naplnění plánu předběžné restrukturalizace nezbytné. Uvedla, že nadále nepočítá se spoluprací s Tamehem. Energie chce brát od jiných dodavatelů a z nového energetického komplexu, který vybuduje. Věřitelů firmy je okolo 1300.

Tameh Czech skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Soud a věřitelé schválili jeho reorganizaci. Tameh uvádí, že mu huť dluží přibližně 2,2 miliardy korun, a že je tak jejím největším věřitelem. Věřitelé Liberty ale rozhodovali o vyloučení Tamehu z hlasování o restrukturalizačním plánu a podle Liberty to schválili.

Mluvčí Tamehu Patrik Schober už dříve uvedl, že firma proti restrukturalizačnímu plánu Liberty vznese námitku k soudu. Než rozhodne o restrukturalizaci soud, jsou podle něj veškerá prohlášení Liberty Ostrava bezpředmětná.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 17:00 15°C

Celá předpověď