Zelenskyj: Ukrajinci klekají jen k modlitbě

foto Ppravoslavní křesťané slaví Velikonoce. Na snímku lidé zapalují svíčky během modliteb v kyjevské katerdále. 4. května 2024. 

Kyjev/Moskva - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes, kdy pravoslavní křesťané slaví Velikonoce, řekl, že Ukrajinci klekají jen k modlitbě. Ukrajina už více než dva roky vzdoruje ruské agresi a nynější Velikonoce jsou třetí, které zažívá ve válečném stavu. V projevu prezident vyzval, aby se lidé modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě.

Lidé se podle něho mají pomodlit za vojáky na frontě, aby se vrátili domů živí, a za Ukrajinu a její obyvatele, kteří se "nedají zlomit". "Ukrajinci poklekají jen k modlitbě a nikdy ne před vetřelci a okupanty," vzkázal Zelenskyj, který měl na sobě vyšyvanku, tradiční ukrajinskou vyšívanou košili. Projev pronesl před katedrálou Svaté Sofie postavené v 11. století.

Rusko podle Zelenského porušilo všechna boží přikázání a přišlo Ukrajince zabíjet. "Svět to vidí. Bůh to ví. A my věříme: Bůh nosí nárameník s ukrajinskou vlajkou. S takovým spojencem život jistě zvítězí nad smrtí," řekl ukrajinský prezident, který je žid.

Zatímco západní křesťané slavili Velikonoce 31. března, ortodoxní křesťané na základě juliánského kalendáře mají tento svátek teprve dnes. Jiné církevní svátky na Ukrajině se po začátku ruské invaze přizpůsobily kalendáři západních křesťanských církví, Vánoce tak připadají na 25. prosince.

V Moskvě se ruský prezident Vladimir Putin zúčastnil velikonoční mše, kterou sloužil patriarcha Kirill, který je velkým spojencem šéfa Kremlu a zásadně podporuje invazi na Ukrajinu. Putin podle agentury TASS vyjádřil patriarchovi "vděk za plodnou spolupráci v současném složitém období, kdy ... je tak důležité spojit úsilí v zájmu rozvoje a posílení vlasti".

 

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď