Zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová, bylo jí 59 let

foto Ilustrační foto - Poslední rozloučení s hercem a výtvarníkem Milošem Nesvadbou, který zemřel 22. července ve věku 95 let, se konalo 6. srpna 2020 v kostele Nejsvětějšího srdce Páně v Praze na Vinohradech. Na snímku vlevo je Nesvadbův syn Michal, vpravo je herečka Simona Postlerová.

Praha - Zemřela divadelní, filmová a televizní herečka Simona Postlerová, která se prosadila i v dabingu. Bylo jí 59 let. Informaci přinesl deník Blesk a nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla zesnulá herečka patronkou. Zprávu později potvrdilo i Divadlo na Vinohradech, kde Postlerová působila přes 30 let.

Herečka ještě v sobotu podle vinohradského divadla zkoušela v připravované inscenaci hry Lenky Lagronové Terezka. "Šokující zpráva o její smrti přišla o necelých 24 hodin později," uvedlo divadlo. Postlerová nastoupila po angažmá v činohře Národního divadla do Divadla na Vinohradech v roce 1992. "Více než třicet let byla oporou zdejšího hereckého souboru, ale také úžasnou, empatickou, nápomocnou kolegyní a kamarádkou. Na našem jevišti ztvárnila téměř 40 nezapomenutelných hereckých postav," uvedla vinohradská scéna.

Smutek a soustrast pozůstalým vyjádřili také zástupci nadačního fondu Dvojka Srdcem. "S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že nás dnes v noci navždy opustila divadelní, filmová a dabingová herečka a také od samého začátku patronka našeho nadačního fondu Simona Postlerová," uvedl fond, který založila Praha 2 na pomoc lidem v obtížné sociální či zdravotní situaci. Bývalá starostka Prahy 2, která vznik fondu iniciovala, a současná náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS) označila Postlerovou nejen za skvělou herečku, ale především za neskutečně obětavou, laskavou a krásnou lidskou bytost. "Paní Postlerová, Váš život byl inspirací a darem pro nás všechny, kteří měli tu čest Vás poznat," uvedla.

Soustrast rodině vyjádřil i ministr kultury Martin Baxa (ODS). "Svým výrazným hereckým projevem se zapsala do diváckých srdcí. Jako člověk a patronka nadačního fondu Dvojka srdcem byla symbolem laskavosti a obětavosti," napsal o Postlerové.

Simona Postlerová se narodila 9. listopadu 1964 v Plzni v herecké rodině a již v dětství prý věděla, že bude své rodiče následovat. Herectví vystudovala na pražské DAMU, získala angažmá v Národním divadle a od roku 1992 byla členkou Divadla na Vinohradech. Kromě toho hrála také v Divadle Ungelt.

Diváci ji znají i z filmů, inscenací a seriálů. Hrála v televizních seriálech Chlapci a chlapi, Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech nebo Ordinace v růžové zahradě. Objevila se ve filmech Zámek v Čechách, Divnolásky, Jedna kočka za druhou či nedávno uvedeném snímku Tancuj Matyldo.

Kromě herectví byla Postlerová i uznávanou dabérkou a recitátorkou, spolupracovala s rozhlasem. Dabovala například Samanthu Carterovou v seriálu Hvězdná brána, Lorelai Gilmoreovou v seriálu Gilmorova děvčata, Annie Hackerovou v Jistě, pane ministře nebo Audrey Hepburnovou ve filmu Snídaně u Tiffanyho. V roce 2002 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu za propůjčení hlasu herečce Emmě Thompsonové ve filmu Vtip.

Simona Postlerová byla vdaná za hudebníka Zdeňka Hráška, který v roce 2016 zemřel. Měli spolu syna a dceru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď