Historickým městem roku 2023 se stal Žatec

foto Historickým městem roku 2023 se stal Žatec z Ústeckého kraje. Na snímku z 28. března 2024 je chrám Nanebevzetí Panny Marie a historická radnice.

Praha - Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění spojené s odměnou milion korun na další péči o památky převzal v kostele Pražská křižovatka starosta města Radim Laibl. Žatec a krajina žateckého chmele se loni staly součástí světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Fotogalerie

Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a dvě ministerstva, kultury a pro místní rozvoj. Oceňují nejlepší uplatnění dotací z programu ministerstva kultury regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka. Titul Historické město roku se každoročně vyhlašuje u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který připadá na 18. dubna. Výherce vybrala porota ze 14 krajských vítězů. Žatec byl letos v národním kole soutěže za Ústecký kraj poosmé za sebou.

"Chtěl bych poděkovat předchozímu vedení města, které dlouho systematicky pracovalo na tom, abychom tu dnes mohli stát a přebírat tu cenu, a že jsme mohli být, dnes vlastně přesně před sedmi měsíci, zapsaní na seznam světového dědictví UNESCO. Byla to dlouhodobá, asi dvacetiletá práce," řekl starosta Žatce Laibl při převzetí ocenění. "Budeme pokračovat dál, protože si myslíme, že jsme na dobré cestě vrátit Žatec tam, kam patří," dodal.

Na seznam světového dědictví UNESCO se Žatec zapsal 18. září 2023 a v seznamu je jako první chmelařská krajina na světě. Zapsanou památku tvoří krajina s chmelnicemi a vesnicemi Trnovany a Stekník včetně stejnojmenného zámku, dále historické centrum Žatce spolu s památkovou zónou, ve které je největší koncentrace staveb spojených se zpracováním chmele. Pro Českou republiku to byl sedmnáctý zápis na seznam světového přírodního a kulturního dědictví.

Žatec je známý pro svou tradici chmelařství, která ovlivňuje historii regionu více než 800 let. Chmelařství a pivovarnictví daly vzniknout celé čtvrti centra města, kde se zpracovával a skladoval chmel. Zóna technických památek chmelařství byla v roce 2003 prohlášena městskou památkovou zónou. Mimořádná hodnota spočívá ve velkém počtu ojedinělých chmelařských staveb na malém území v samotném historickém jádru města při současném dochování původní středověké uliční struktury. Na území Městské památkové zóny se nachází 12 nemovitých kulturních památek.

Historický střed Žatce, prohlášený v roce 1961 památkovou rezervací, nabízí řadu významných staveb a slohovou rozmanitost od doby románské po secesi. Mezi významné stavby patří například sloup Nejsvětější Trojice, chrám Nanebevzetí Panny Marie z počátku 14. století, budova radnice, která byla roku 1559 přestavěna v renesančním stylu, druhá největší židovská synagoga v Čechách nebo historické měšťanské domy. V loňském roce z Programu regenerace ministerstva kultury čerpal Žatec 530.442 korun na čtyři akce památkové obnovy.

Ocenění 100.000 korun získala města, která se dostala do národního kola soutěže. Letos to byla města Prachatice, Cheb, Jičín, Šternberk, Chrudim, Uherské Hradiště, Kolín, Praha 1, jihomoravská Lomnice, Jablonec nad Nisou, Opava, Horažďovice a Moravské Budějovice. Dvě z nich, Jablonec nad Nisou a Moravské Budějovice, získala cenu ministra pro místní rozvoj a dalších 100.000 korun.

V České republice je na 40.000 nemovitých památek, 39 městských památkových rezervací a 255 městských památkových zón. V Programu regenerace městských památkových rezervací a zón od roku 1993 rozdělil stát přes šest miliard korun a opraveno bylo přibližně 19.100 památek. Včetně peněz vlastníků objektů šlo do památkové péče celkem 15,3 miliardy Kč.

Vizitka Žatce:

- Severočeské město Žatec je známo především jako město chmele, nabízí však také množství historických památek a má i bohatou průmyslovou a vojenskou tradici. Město leží na řece Ohři v okrese Louny v Ústeckém kraji. Má přes 19.000 obyvatel, což z něj činí největší město tohoto okresu.

- Za vlády Přemysla Otakara II. byl Žatec již významným centrem oblasti. První písemná zmínka pochází z roku 1004 ze spisu saského kronikáře Dětmara z Merseburku, který označuje Žatec termínem "urbs", což znamená pevnost či město. Podle archeologických nálezů tam bylo přemyslovské hradiště už mezi roky 925 a 937, opevnění patrně nechal vybudovat pozdější světec kníže Václav. Purkrabí na hradě v Žatci jsou zmiňováni od roku 1068 do roku 1277. Už v raném středověku byl Žatec a nejbližší okolí centrem obchodu a řemesel.

- Přerodu Žatce ve vrcholně středověké město významně napomohla listina Přemysla Otakara II. z roku 1265, díky které získal významná městská práva. Rychtář například dostal pravomoc soudit podle městského práva a obsahovala i právo mílové, tedy například ochranu místních hostinců proti konkurenci v okolí jedné míle (česká míle byla zhruba 11 km) či v době trhů pravomoc rychtáře nad všemi účastníky i míli od města. Žateckému rychtáři byly jeho pravomoci potvrzeny jako druhému v zemi, prvním byl rychtář v Litoměřicích v roce 1262.

- Pro další rozvoj města mělo velký význam povolení poddaným stěhovat se do města (museli za to však své vrchnosti zaplatit) i povolení volně chodit do královských lesů v okolí města, kde místní získávali otop i stavební materiál. Již v té době byla oblast významná pěstováním chmele. Žatečtí právovárečníci získali právo vařit pivo v roce 1261, první písemná zpráva o chmelnici v Žatci pochází z roku 1348, ale chmel se tam pěstoval už mnohem dříve. Díky zhruba 800 let staré tradici chmelařství a pivovarnictví vznikla celá městská čtvrť, kde se chmel zpracovával a skladoval.

- Město se postupně rozrůstalo, mimo jiné bylo i centrem vzdělanosti. V roce 1335 udělil Jan Lucemburský žatecké městské škole právo volit rektora a učitele. V původně dřevěném městě začala převládat zděná zástavba, město začali osidlovat němečtí přistěhovalci. Žatec sehrál významnou roli během husitských válek. V počátcích hnutí byl dokonce jako "město Slunce" považován za jedno z pěti měst, které unikne totální zkáze (spolu s Plzní, Klatovy, Louny a Slaným), což vyvolalo příliv přívrženců husitství z venkova. Papež na město uvalil klatbu, to poté odolalo křížové výpravě a spolu s městy Louny a Slaný vytvořilo tzv. žatecko-lounský svaz.

- V 16. století pak město nad řekou Ohří patřilo k největším v Čechách, mělo 700 obydlených domů a téměř 5000 obyvatel. Během stavovského povstání se tamní purkmistr Maxmilián Hošťálek aktivně angažoval v protihabsburské opozici a po bitvě na Bílé hoře byl jedním z 27 popravených českých pánů.

- Další vývoj města byl ve znamení postupné industrializace, především rozmachu chmelařství a pivovarnictví. Významně rostl počet obyvatel, město osidlovali převážně Němci. Podle sčítání obyvatel z roku 1930 žilo v tehdy osmnáctitisícovém městě přes 3000 lidí hlásících se k české národnosti a více než 14.400 hlásících se k národnosti německé. Po okupaci v roce 1939 se proto tehdy město jako Saaz stalo součástí zabraného území a bylo hraničním městem německé říše.

- V době okupace německá správa nechala nedaleko Žatce vybudovat vojenské letiště, které se později stalo jedním z určujících prvků dalšího rozvoje města. Vojenská posádka v něm sice byla už od roku 1935, v roce 1951 tamní vojenskou přítomnost rozšířili piloti proudových letounů. Během následujících desetiletí byl v Žatci umístěn i protiletadlový a tankový pluk. Místní pluky včetně letecké základny zanikly v 90. letech, nyní v Žatci sídlí velitelství 4. brigády rychlého nasazení. Bývalé vojenské letiště bylo přeměněno na celostátně významnou průmyslovou zónu Triangle.

- Mezi významné památky města patří klasicistně přestavěná budova městské radnice na náměstí Svobody ze 14. století, barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie, synagoga z druhé poloviny 19. století, která je druhou největší synagogou v Čechách, či monumentální Sloup Nejsvětější trojice z počátku 18. století. Turisty láká také Chrám chmele a piva zbudovaný v letech 2009 až 2012 s vyhlídkovou věží a orlojem.

- Žatecká chmelařská krajina obsahuje nejcennější a nejúrodnější chmelnice, na kterých je celosvětově uznávaný žatecký chmel po staletí pěstován a šlechtěn. K nejcennějším složkám žateckého chmele patří zejména chmelové pryskyřice a silice. Hlavní pěstovanou odrůdou je Žatecký poloraný červeňák patřící do skupiny jemných aromatických chmelů. Mezi další odrůdy chmele patří Kazbek, Agnus, Saaz Late či Premiant.

- Loni v září byly Žatec a krajina žateckého chmele zařazeny na seznam světového kulturního a přírodního dědictví (UNESCO). Cesta na prestižní seznam trvala řadu let. Nápad se zrodil v hlavě patriotů a nadšenců, kteří toužili zachovat chmelařské památky pro budoucí generace. V roce 2007 bylo město a památky spojené se zpracováním chmele zapsány na český indikativní seznam a začala příprava dokumentace. Nominaci výbor UNESCO uznal jako zajímavé téma, které není na seznamu zastoupeno, ale vrátil ji ČR k přepracování. V lednu 2021 odeslala ČR přepracovanou nominaci.

- Rozšířená nominace Žatce a krajiny žateckého chmele obsáhla památkově chráněnou vesnici Stekník se zámkem, vesnici Trnovany s příklady zachovalých sušáren chmele a okolní krajinu chmelnic. Dále tuto krajinnou venkovskou komponentu doplňuje území historického jádra města Žatce a jeho Pražského předměstí, které je unikátní množstvím technických památek, především z 19. století, které sloužily ke zpracování a skladování chmele. Dohromady tvoří celek, který dokumentuje celý cyklus pěstování, zpracování a obchodu s žateckým chmelem od historických dob do současnosti.

- Žatec byl dnes vyhlášen Historickým městem roku 2023. V národním kole soutěže byl jako vítěz krajského kola v Ústeckém kraji poosmé za sebou.

Vizitka soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón s právem používat titul Historické město roku:

Vznik: zřizovací listina byla podepsána na základě usnesení vlády 2. listopadu 1994, a to zástupci subjektů garantujících cenu - ministrem kultury, ministrem hospodářství (později převzal garanci ministr pro místní rozvoj, MMR) a předsedou Svazu historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHSČMS).

Cena: sestává z uměleckého díla z českého křišťálu symbolizujícího historická sídla (je majetkem SHSČMS a na volnou plochu jsou připisováni vítězové, kteří získávají repliku), pamětního grafického listu a finanční částky milion korun.

Vyhlášení ceny: většinou v dubnu, v den nebo krátce před Mezinárodním dnem památek a historických sídel (18. dubna).

Přehled měst oceněných titulem Historické město roku:

Za rokVítězOstatní nominovaná
1994Svitavynebyla
1995KadaňTřeboň
1996TřeboňJimramov, Klášterec nad Ohří, Štramberk
1997KroměřížBudyně nad Ohří, Kutná Hora
1998Klášterec nad OhříJindřichův Hradec
1999Kutná HoraJindřichův Hradec, Litomyšl
2000LitomyšlČeská Kamenice, Loket, Prachatice
2001Nový JičínFrantiškovy Lázně, Prachatice
2002PrachaticeChrudim, Příbor
2003Spálené PoříčíKarviná, Nové Hrady
2004Františkovy LázněBoskovice, Česká Kamenice
2005Česká KamenicePolná, Uherské Hradiště
2006PolnáCheb, Šternberk
2007Jindřichův HradecŠternberk, Uherské Hradiště
2008ŠternberkBeroun, Jilemnice
2009BerounJilemnice, Uherské Hradiště
2010ZnojmoPolička, Prachatice
2011Uherské HradištěChrudim, Kutná Hora
2012JilemniceCheb, Příbor
2013ChrudimPraha 2, Kutná Hora, Kadaň, Bečov, Klatovy, Prachatice, Frýdlant, Hradec Králové, Příbor, Lipník nad Bečvou, Valašské Meziříčí, Třebíč, Boskovice
2014ChebPraha 1, Prachatice, Boskovice, Jičín, Lomnice nad Popelkou, Nový Jičín, Olomouc, Litomyšl, Klatovy, Kutná Hora, Kadaň, Polná, Holešov
2015PříborBrtnice, Boskovice, Frýdlant, Jičín, Kutná Hora, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Klatovy, Kutná Hora, Letohrad, Litoměřice, Luhačovice, Praha 1 a Šternberk
2016JičínBoskovice, Frýdlant, Holešov, Jablonné nad Orlicí, Karlovy Vary, Klatovy, Praha 1, Mšeno, Polná, Prachatice, Šternberk, Štramberk, Žatec
2017SlavoniceBoskovice, Brtnice, Holešov, Hradec Králové, Karlovy Vary, Klatovy, Kolín, Nový Bor, Praha 1, Šternberk, Štramberk, Vysoké Mýto, Žatec
2018BrtniceBoskovice, České Budějovice, Frenštát pod Radhoštěm, Horní Slavkov, Hradec Králové, Klatovy, Lipník nad Bečvou, Lomnice nad Popelkou, Mšeno, Praha 1, Uherské Hradiště, Ústí nad Orlicí, Žatec
2019ŠtramberkHradec Králové, Ivančice, Jemnice, Jevíčko, Karlovy Vary, Klatovy, Kolín, Nový Bor, Praha 1, Soběslav, Šternberk, Uherské Hradiště, Žatec
2020Havlíčkův BrodDubá, Frenštát pod Radhoštěm, Havlíčkův Brod, Holešov, Horažďovice, Cheb, Ivančice, Kutná Hora, Olomouc, Opočno, Praha 1, Prachatice, Vysoké Mýto, Žatec
2021BoskoviceFrenštát pod Radhoštěm, Horažďovice, Hradec Králové, Kolín, Kroměříž, Lipník nad Bečvou, Letohrad, Loket, Lomnice nad Popelkou, Praha 1, Prachatice, Telč, Žatec
2022Vysoké MýtoČeské Budějovice, Horažďovice, Cheb, Jablonec nad Nisou, Jemnice, Jičín, Kolín, Lomnice, Praha 1, Příbor, Šternberk, Valašské Meziříčí a Žatec
2023ŽatecHoražďovice, Cheb, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Jičín, Kolín, Lomnice, Moravské Budějovice, Opava, Praha 1, Prachatice, Šternberk, Uherské Hradiště a Žatec

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď