Fiala odeslal na Hrad návrh na jmenování Ženíška ministrem pro vědu

foto Premiér Petr Fiala (ODS) by se sešel s kandidátem na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem (TOP 09), 10. května, 2024, Praha

Praha - Premiér Petr Fiala (ODS) dnes odeslal návrh na jmenování Marka Ženíška (TOP 09) ministrem pro vědu, výzkum a inovace prezidentu Petru Pavlovi. Sdělil to ČTK. Ženíšek novinářům po dopoledním jednání s Fialou řekl, že probírali, co chce ve funkci stihnout do voleb. S premiérem se kandidát na ministra shodl na prioritách v oblasti vědy i na tom, že by měl její rozpočet vzrůst. Částku zatím Ženíšek nechtěl konkretizovat, nepovažoval by to za korektní.

Ženíškovu nominaci do vlády schválilo ve čtvrtek širší vedení TOP 09. "Marek Ženíšek je zkušený politik a kvalitní kandidát. Návrh na jeho jmenování jsem panu prezidentovi dnes odeslal," sdělil Fiala po dnešní schůzce ČTK.

Ženíšek s Fialou dopoledne necelou hodinu na úřadu vlády debatoval o prioritách do konce volebního období i o tom, jaké oblasti je třeba podpořit finančně. "Jde o oblast excelence, špičkového výzkumu, lidských zdrojů nebo vědců obecně, abychom předcházeli odlivu nejlepších vědců do zahraničí," uvedl Ženíšek. O konkrétních částkách se nebavili, nepovažoval by to za korektní například vůči ministrovi financí.

Na post uvolněný po demisi Heleny Langšádlové, kterou TOP 09 kritizovala za nedostatečnou prezentaci výsledků jejího resortu, měl nastoupit v pondělí ekonom Pavel Tuleja. Minulý pátek se ale kandidatury vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce.

Ženíšek zatím zvažuje, jak komunikaci svého resortu nastavit. "Měl jsem nějaký svůj styl i jako předseda zahraničního výboru Sněmovny. O konkrétních nápadech nebo opatřeních přemýšlíme," uvedl. V úterý se Ženíšek chystá na setkání s prezidentem. "Budu ho informovat o schůzce s premiérem i o prioritách v rámci rozpočtu," řekl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď