Británie vyhostí ruského vojenského atašé v Londýně, Rusko chystá odvetu

foto Ilustrační foto - Britský ministr zahraničí James Cleverly, 4. září 2022.

Londýn/Moskva - Británie vyhostí ruského vojenského přidělence v Londýně, zruší diplomatický status některých nemovitostí spojených s Ruskem a omezí délku platnosti ruských diplomatických víz. Podle agentury Reuters to dnes oznámil britský ministr vnitra James Cleverly. Britská vláda tím podle něj reaguje na škodlivé aktivity Moskvy v zemi i jinde v Evropě. Ruské ministerstvo zahraničí následně uvedlo, že Londýn používá naprosté lži, Moskva podle mluvčí ministerstva patřičně odpoví.

"Vyhostíme ruského vojenského přidělence, který je nedeklarovaným důstojníkem vojenské rozvědky," řekl dnes Cleverly v britském parlamentu. Podle ministra vnitra také několik ruských nemovitostí na území Británie, které podle Londýna mohly být využívány pro zpravodajské účely, ztratí svůj diplomatický status.

"Zavedeme také nová omezení na ruská diplomatická víza, včetně omezení doby, kterou mohou ruští diplomaté strávit v Británii," dodal Cleverly.

Tvrzení Británie o zapojení Ruska do škodlivých aktivit je nezodpovědné a nepřijatelné, uvedla později mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. Moskva podle ní přijme tvrdou, ale přiměřenou odpověď. Británie podle ruského ministerstva zahraničí otevřeně lže, aby ospravedlnila restriktivní opatření namířená proti Rusku, cituje Reuters mluvčí ruské diplomacie.

Ruská ambasáda v Londýně v komentáři pro ruskou státní agenturu RIA Novosti uvedla, že Londýn už nejméně šest měsíců připravuje kampaň, která má očernit Rusko. "Kampaň, která nás obviňuje z naprosto všech myslitelných hříchů, celou tu dobu postupuje a sílí," uvedla diplomatická mise.

Agentura Reuters připomněla, že britské úřady v dubnu vznesly obvinění proti dvěma mužům ze střední Anglie, kteří čelí podezření z vazeb na ruské rozvědky. Dotyční byli zadrženi v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna a podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu. Ruské ministerstvo zahraničí podíl na březnovém žhářském útoku v Londýně odmítlo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď