Češi si dnes připomněli oběti holokaustu veřejným čtením jejich jmen

foto Ilustrační foto - Učitel Gymnázia Vysoké Mýto Zbyněk Přibyl čte jména obětí holokaustu v prostoru půdního divadla bývalých Magdeburských kasáren na vzpomínkové akci u příležitosti dne holokaustu a hrdinství (Jom ha-šoa ve ha-gvura), 18. dubna 2023, Terezín, Litoměřicko.

Praha - Ve 31 českých a moravských městech dnes odpoledne zazněla jména obětí nacistického holokaustu. Veřejné čtení jmen, které začalo shodně ve 14:00, je součástí letošního dne vzpomínky na oběti holokaustu Jom ha-šoa. Akci od roku 2006 organizuje paměťová instituce Institut Terezínské iniciativy (ITI), bližší informace jsou na webu iniciativy.

"Je to připomínka obětí holokaustu ve formě, která jim navrací identitu. Když se řekne šest milionů obětí, tak je to obrovské číslo, jež nikomu nic neřekne. V momentě, kdy jméno oběti přečteme nahlas a přiblížíme jednotlivý příběh dokumentací a fotografiemi, je to něco jiného než suchá diskuse vycházející ze statistik," řekl ČTK ředitel ITI Tomáš Kraus.

V Praze se četla jména obětí holokaustu na Mariánském náměstí, v Brně na Moravském náměstí před Místodržitelským palácem, v Olomouci na Horním náměstí. Akce se koná i v Ústí nad Labem, Plzni, Kolíně, Liberci, Bechyni, Teplicích a dalších městech.

Hlavní ideou projektu je šířit povědomí o události holokaustu jako významné historické zkušenosti, která zasáhla do vývoje naší společnosti, a zároveň ukázat krajní důsledky projevů rasismu, ke kterým vedla nacistická politika, uvádějí organizátoři na webu.

Veřejné připomínky se zúčastnili pamětníci, pozůstalí po obětech či zástupci židovských a romských organizací. Do čtení se každoročně zapojují školáci i dospělí, jimž památka obětí holokaustu není lhostejná. Dnes se akce v Praze mimo jiné zúčastnil například senátor Jiří Drahoš (STAN) nebo primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS). Svou účast také přislíbili velvyslanci či zástupci některých ambasád v Praze.

Den památky obětí holokaustu a hrdinství - hebrejsky Jom ha-šoa ve ha-gvura - připadá v židovském kalendáři na 27. den měsíce nisanu. Odkazuje na povstání vězňů varšavského ghetta v roce 1943 a jejich hrdinství. Připomíná šest milionů obětí holokaustu. V roce 1951 byl tento den ustanoven izraelským senátem (Knesetem) jako den vzpomínky na hrdiny povstání i všechny oběti nacistického "konečného řešení židovské otázky". V českých zemích se tento den připomínal v prostředí židovských komunit po roce 1989, později také v Památníku Terezín. Loni připadal den na 18. dubna, letos na 6. května a nadcházející rok na 24. dubna.

Partnerem letošního 19. ročníku je mimo jiné Muzeum romské kultury se sídlem v Brně a centrum Sintů a Romů v Praze. Loni zazněla i jména lidí romského etnika, kteří se stali za války obětí rasového pronásledování.

Čtení jmen se koná pod záštitou izraelského velvyslanectví v České republice a za finanční podpory Nadačního fondu obětem holocaustu a hlavního města Prahy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď