V pražské fanzóně sledovaly zápas ČR s Finskem tisíce fanoušků

foto Fanoušci v pražské fanzóně sledují mistrovství světa v hokeji Česko - Finsko, 10. května 2024, Praha.

Praha - Tisíce hokejových fanoušků v pátek večer sledovaly vítězný hokejový zápas Česka s Finskem ve fanzóně před pražskou O2 arenou. Prostor s kapacitou pro 7000 lidí o rozloze 8400 metrů čtverečních zaplnili zejména příznivci českých a finských hokejistů. Po odpoledním zápase Švýcarska s Norskem ale v zóně zůstali i příznivci těchto týmů, ale nechyběli ani například fanoušci rakouského a slovenského týmu.

Čeští fanoušci začali pražskou fanzónu zaplňovat už několik hodin před začátkem večerního zápasu. Skupinky lidí využívaly pivních výčepů, fotili se v dresech a s dalšími zakoupenými suvenýry. "Češi, do toho," se z davu ozývalo ještě před začátkem zápasu. V čase zahájení utkání se už nově příchozí návštěvníci ani nevešli do míst, odkud bylo vidět na velkoplošnou obrazovku. K odchodu to ale většinu fanoušků nepřimělo. Po nástupu týmů se Češi ve fanzóně hlasitě přidali ke zpívání hymny.

Před vstupem do prostoru pro fanoušky musejí návštěvníci projít bezpečnostní kontrolou. Vstup je zdarma. Notebook, batoh nebo deštník jsou zakázané, lidé si je mohou uložit v úschovně za 50 korun nebo dvě eura za jeden kus. Drtivá většina příchozích ale do fanzóny přicházela bez větších batohů nebo elektroniky.

Promítání zápasů na velké LED obrazovce pořadatelé připravili na každý hrací den. Před nebo mezi zápasy si přítomní mohou užít hudební a dýdžejská vystoupení různých interpretů. Před večerním zápasem návštěvníkům fanzóny zahrála kapela Poletíme? a DJ Roxtar.

Stovky fanoušků také ještě před zápasem s Finskem navštívily oficiální obchod se suvenýry, kde lze zakoupit puk, dres, plyšové maskoty a další upomínkové předměty. Pro zájemce organizátoři ve fanzóně připravili také různé dovednostní hry a kvízy. Nechybí ani charitativně zaměřené akce. Například Coca-Cola v jedné z nich upozorňuje na téma diverzity v hokeji s jeho mužskými a ženskými týmy i para hokejem. Za každý gól, který český tým střelí, daruje společnost 10.000 korun na podporu českého para hokeje.

Na rozdíl od O2 areny, kde se prodává výhradně pivo Staropramen, si ve fanzóně lidé mohou koupit plzeňské pivo. Cena je 110 korun za půllitr piva, které obsluha čepuje do kelímků s vratnou zálohou 100 korun. Stejnou částku zaplatí lidé za 1,5 deci vína. Ceny čeští návštěvníci často a hlasitě komentovali. Platit lze pouze bezhotovostně. Loni diváci na světovém šampionátu dali za pivo v lotyšské Rize zhruba 150 korun, o rok dříve ve finském Tampere ještě o 70 korun víc. Při únorovém biatlonovém MS v Novém Městě na Moravě pivo vyšlo na 90 korun.

"Pojďme, Češi, dáme gól," začali skandovat Češi s blížícím se koncem první třetiny zápasu. V přestávce před druhou třetinou organizátoři oznámili ukončení výčepu ve 21:45, tedy na konci druhé třetiny, na což fanoušci reagovali hlasitým nesouhlasným bučením a pískáním.

Nálada mezi českými a finskými fanoušky ve fanzóně byla přátelská. Povídali si mezi sebou, objímali se a tančili spolu. Tyto projevy náklonnosti ustaly s prvním českým vstřeleným a později neuznaným gólem. Čeští fanoušci nejdříve začali skákat, objímat se a radostně křičet. Po neuznání gólu rozhodčím se fanzónou neslo ještě hlasitější nesouhlasné bučení a pískání.

Pauzami mezi třetinami provázel DJ Roxtar, který svoji show ukončil ve 22:00, před začátkem třetí třetiny zápasu a s připomínaným zahájením nočního klidu. Na začátek pauzy měli organizátoři pro návštěvníky fanzóny připravený soutěžní kvíz o ceny, které se zúčastnila zhruba tisícovka fanoušků.

"My chceme gól," neslo se fanzónou na začátku třetí třetiny. Poslední třetinu fanoušci pozorně sledovali a na začátku prodloužení svými výkřiky podporovali český tým, který přibližně první minutu prodloužení čelil přesilové hře. Při nájezdech Češi bučeli na všechny pokusy Finů a jásali, když nedali gól. Stejně tak povzbuzovali české střelce a proměněné góly odměňovali hlasitým pokřikem, potleskem a jásáním. "Hoši, děkujem," začali čeští fanoušci skandovat po druhém proměněném nájezdu, a tím i výhře českého týmu.

Finští fanoušci se po skončení zápasu okamžitě dali na odchod z fanzóny, doprovázela je část českých fanoušků. Velká část českých příznivců ve fanzóně ještě chvíli zůstala. "Můžou letět domů," loučili se s Finy čeští fanoušci, kteří v zóně zůstávali. Někteří z nich se také fotili před obrazovkou.

Zónu s velkoplošnou obrazovkou, kde se také vysílají hokejové zápasy, mají i fanoušci v Ostravě, kde se hrají zápasy skupiny B.

Hokejové mistrovství světa dnes odpoledne odstartovalo zápasem Švýcarska a Norska v Praze, v Ostravě se proti sobě odpoledne postavili slovenský a německý tým. Večerní zápas s Finskem je pro český tým v letošní sezoně první, v sobotu večer bude hrát proti Norsku. Mistrovství v Česku potrvá do 26. května.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď