Fiala: Z doporučení NERV vybereme ta ke zlepšení trhu práce či školství

foto Ilustrační foto - Schůze vlády, 24. dubna 2024, Praha. Premiér Petr Fiala.

Praha - Vláda chce do konce volebního období prosadit změny směřující k urychlení investic do dopravní infrastruktury, a to včetně uplatnění spolupráce se soukromým kapitálem. V plánu má také opatření ke zrychlení výstavby, individuální i komerční. Zaměřit se hodlá i na úpravu trhu práce a u sociálních opatření na lepší zacílení příspěvku na bydlení. Dalším z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV), jež si chce kabinet vzít za své, je zkvalitnění školství. Priority pro období do podzimu příštího roku přiblížil v rozhovoru s ČTK premiér Petr Fiala (ODS).

NERV návrh 37 opatření, která by měla pomoci k vyššímu dlouhodobě udržitelnému růstu české ekonomiky, zveřejnil v lednu. Body ze seznamu, kterými se vláda hodlá zabývat, plánuje předložit zástupcům odborů a zaměstnavatelů v pondělí.

Vláda se podle Fialy chce pustit do urychlení investic do dopravní infrastruktury, a to včetně cesty PPP, kterou už vyzkoušela a chce dál rozvíjet. "Pak je to úprava trhu práce, modernizace zákoníku práce. Ta je naprosto zásadní jako hybatel pracovního trhu. Současně se musí nastavit dávkový a sociální systém, aby byl motivující pro práci. To je také doporučení NERV. Tady se musí do legislativy promítnout takové věci jako větší pružnost v oblasti náboru nových zaměstnanců, regulace pracovní doby. U sociálních opatření lépe zacílit příspěvek na bydlení, upravit normativy a tak snížit administrativu," vypočítal premiér. Dále se chce kabinet zaměřit na výstavbu, kde NERV doporučuje radikální zkrácení povolovacích lhůt, změny zákonů, které vedou k zrychlení individuální a komerční výstavby. To nejsou legislativně jednoduché věci a musí se na nich začít velmi intenzivně pracovat, uvedl.

Pohnout s věcmi podle doporučení rady se podle premiéra dá i ve zkvalitňování školství. Uvedl rychlejší realizaci strategie 2030+ a posun v dlouhodobě problémových místech, ať už je to nedostatek míst v předškolním vzdělávání, zastaralý obsah učiva či fragmentovaná struktura na středních školách. "Některé kroky se tu už udělaly, ale chceme to posunout do konce volebního období období ještě dál," uvedl.

Z programového prohlášení je třeba podle premiéra provést důchodovou reformu legislativním procesem a pokračovat v cestě k energetické suverenitě a dlouhodobé energetické udržitelnosti. "Čeká nás uzavření tendru na Jadernou elektrárnu Dukovany a vyhlášení vítěze, zajištění způsobu financování rozvoje energetické infrastruktury, rozvoj obnovitelných zdrojů. Chceme stihnout zákon, zjednodušeně řečeno o akceleračních zónách, aby se daly obnovitelné zdroje budovat v rychlejším zkráceném režimu," popsal. Podle něho vláda také musí pokračovat ve stabilizaci veřejných financí, a to při udržení investice do infrastruktury.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 09:00 14°C

Celá předpověď