Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

foto Vývoj hospodaření Komerční banky.

Praha - Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun. Provozní zisk stoupl o 1,7 procenta na čtyři miliardy korun. Celkový objem úvěrů i vkladů meziročně vzrostl. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, dnes neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu.

"Finanční výsledky za první čtvrtletí ukazují zlepšení na úrovni provozního zisku. V meziročním srovnání nám dynamicky rostly vklady i aktiva klientů ve správě, a vidíme rovněž pozitivní trend v úvěrování. Obzvláště mne těší, že zrychluje růst počtu klientů Komerční banky. Vykázaný pokles čistého zisku ovlivnila tvorba opravných položek v prvním čtvrtletí, zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku došlo k jejich rozpouštění," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

Celkové provozní výnosy dosáhly 8,8 miliardy korun, oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku byly nižší o 1,5 procenta. Čisté úrokové výnosy klesly o 1,1 procenta na 6,3 miliardy, a to navzdory nárůstu objemu úvěrů i vkladů. Čistý výnos z poplatků a provizí se zvýšil o 4,9 procenta na 1,6 miliardy korun, čistý zisk z finančních operací se meziročně snížil o 16,2 procenta na 838 milionů korun a výnosy z dividend a ostatní výnosy vzrostly o 28 procent na 119 milionů korun.

Provozní náklady klesly o 4,1 procenta na 4,8 miliardy korun. Z toho personální náklady vzrostly o 9,6 procenta na 2,1 miliardy korun. Všeobecné provozní náklady bez příspěvků do regulatorních fondů se snížily o 7,6 procenta zhruba na miliardu korun. "Hlavní úspory v této kategorii se týkaly marketingu, IT podpory a nemovitostí," uvedla banka.

Celkový hrubý objem úvěrů vzrostl Skupině KB meziročně o 4,6 procenta na 825,5 miliardy korun. Celkový objem běžných klientských vkladů se oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku zvýšil o 7,2 procenta na 1,05 bilionu korun.

Celková aktiva Skupiny KB vzrostla k 31. březnu 2024 o 6,5 procenta na 1,615 bilionu korun. Banka měla přes 74.000 akcionářů, z toho 68.000 z České republiky. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale.

"Komerční banka zveřejnila smíšené výsledky. Provozní výnosy KB překonaly konsenzus trhu, zatímco čistý zisk skončil pod ním. Očekávání nenaplnily ani čisté úrokové výnosy, které byly mezičtvrtletně na stejné úrovni," komentoval výsledky analytik XTB Tomáš Cverna. KB podle něj zaznamenala pomalejší meziroční tempo růstu úvěrů ve srovnání s Českou spořitelnou, a to i po očištění o vliv akvizic Sberbank CZ a Hello Bank, které získala ČS loni. Na druhou stranu klientská depozita ní rostla rychleji než v případě spořitelny a výrazně pomaleji ve srovnání s Monetou.

Dalším bankám, které hospodářské výsledky za první čtvrtletí zveřejnily v minulých dnech, čistý zisk meziročně stoupl. České spořitelně vzrostl o 73,3 procenta na 5,7 miliardy korun, Raiffeisenbank o 62 procent na 1,4 miliardy korun a Monetě Money Bank o 5,8 procenta na 1,3 miliardy korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď