Po raketovém útoku, k němuž se hlásí Hamás, Izrael uzavřel přechod Kerem Šalom

foto Ilustrační foto - Nákladní auto s humanitární pomocí pro Pásmo Gazy na hraničním přechodu Kerem Šalom na jihu Izraele 14. března 2024.

Tel Aviv - Izraelská armáda dnes oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo radikální palestinské hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Při útoku zahynuli tři izraelští vojáci, dalších 12 jich je zraněných, uvedla agentura AFP s odvoláním na izraelské ozbrojené síly.

Izraelská armáda uvedla, že z Rafáhu na jihu Pásma Gazy bylo vypáleno deset raket směrem k přechodu, který je podle ní nyní uzavřen pro nákladní automobily s humanitární pomocí směřující na palestinské území. Hamás, který se k útoku přihlásil, tvrdí, že jeho cílem byla izraelská armádní základna. Neuvedl však odkud rakety vypálil.

Tři z 12 zraněných vojáků jsou ve vážném stavu, uvedla izraelská armáda.

Není jasné, jak dlouho bude uzavírka hraničního přechodu platit. Ostatní přechody zůstávají otevřené. Incident se odehrál v době, kdy Pásmo Gazy čelí humanitární krizi kvůli nedostatku potravin, léků a dalších potřeb.

Dnešní útok mohl podle agentur ohrozit dohodu o příměří, o které v Káhiře vyjednávali zástupci Hamásu se zprostředkovatelskými zeměmi. Jednání skončily večer bez výsledku.

Izraelský ministr obrany Joav Galant dnes obvinil Hamás, že projevuje známky toho, že to s dosažením příměří nemyslí vážně. V takovém případě podle ministra Izrael "ve velmi blízké budoucnosti“ zahájí vojenské operace v Rafáhu a v dalších částech Pásma Gazy. V Rafáhu u hranic s Egyptem se ukrývá více než milion Palestinců a údery na město by mohly ještě vyostřit humanitární krizi na obléhaném palestinském území.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes ostře kritizoval požadavky Hamásu ukončit válku výměnou za propuštění rukojmích. Palestinské hnutí by podle něj zůstalo u moci, což by představovalo hrozbu pro Izrael.

Po teroristickém útoku z loňského 7. října, kdy ozbrojenci z hnutí Hamás podle izraelských úřadů zabili na 1200 lidí a dalších 250 vzali jako rukojmí, Izrael zahájil rozsáhlou ofenzivu v Pásmu Gazy. Masivní izraelské bombardování a následná pozemní operace si podle úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádaly více než 34.600 palestinských životů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď