Šest Čechů zadržených v případu falešných bankéřů na Ukrajině je ve vazbě

foto Zatčení, pouta - ilustrační foto.

Hradec Králové - Šest Čechů zadržených v půlce dubna na Ukrajině v případu česko-ukrajinského gangu falešných bankéřů je ve vazbě. Policie je přivezla do ČR v pátek. Ve skupině byla jedna žena a pět mužů, řekla dnes ČTK mluvčí krajské policie Magdalena Vlčková.

"Všem šesti osobám jsme dnes sdělili obvinění ze zvlášť závažných zločinů účast na organizované zločinecké skupině a také podvod a za trestný čin neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací," uvedla Vlčková.

V případu již česká policie obvinila 17 lidí, z toho tři vzal soud dříve do vazby. V případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení. Ukrajinská policie při akci koordinované s českou policií zadržela 17 Ukrajinců. Podvody podle ukrajinské policie organizoval čtyřicetiletý Ukrajinec. Gang je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun.

Video: Zadržení Češi v případu falešných bankéřů
10.05.2024, 15:00, autor: Policie ČR, zdroj: PR

Call centrum sídlilo v Oděse. Volajícími byli Češi, jejich nábor obstarávala padesátiletá Češka. Telefonující se vydávali za pracovníky České národní banky. Poškozeným tvrdili, že mají napadený účet a je třeba úspory převést na takzvaný záchranný účet. V některých případech přiměli poškozené k nainstalování programu pro vzdálenou správu, čímž získali neomezený přístup k jejich internetovému bankovnictví. Podvedení přicházeli nejen o své úspory, ale i o peníze z úvěrů, o které si jakoby sami zažádali. Peníze z účtů poškozených obvinění většinou převáděli na účty zejména Ukrajinců žijících v ČR, kteří obratem peníze z bankomatů vybírali a předávali dalším lidem.

Skupina podle policie od října 2022 do října 2023 spáchala přes 150 podvodů se škodou téměř 30 milionů korun. Z toho je přes 22 milionů korun škoda dokonaná, zbytek je škoda ve stadiu pokusu nebo přípravy. Policie předpokládá, že obviněným ještě prokáže stovky podvodů.

V šestici obviněných jsou lidé narození v letech 1977, 1979, 1980, 1981, 1982 a 1984. Hrozí jim až 13,5 roku vězení. "Práce našich kriminalistů na tomto případu, jehož spis už v této fází čítá desítky tisíc stran, zdaleka nekončí. Vyšetřování pro ně nadále pokračuje. Ve vydávací vazbě zůstává na Ukrajině ještě jedna zadržená osoba, která by měla být převezena do ČR ve stejném režimu," uvedla Vlčková.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď