Na západě Ruska zemřely při útocích dvě ženy; ukrajinský dron doletěl 1500 km

foto Dron ukrajinské armády na frontové linii nedaleko Bachmutu, 26. března 2024.

Moskva/Kyjev - Dvě ženy dnes zemřely v různých regionech Ruska při sérii útoků, které tamní úřady připisují ukrajinské armádě. Dalších 11 lidí utrpělo zranění při ostřelování západoruského Belgorodu. Zdroje ukrajinské bezpečnostní služby SBU agentuře Reuters sdělily, že ukrajinské drony útočily v Krasnodarském kraji na jihozápadě Ruska a zasáhly ropnou rafinerii v Baškirsku na ruském jižním Urale. Bezpilotní letoun při tom z ukrajinského území urazil rekordních 1500 kilometrů, tvrdí zdroj.

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov už ráno informoval, že mezi zraněnými je 11letá dívka. V Belgorodu bylo poničeno 26 vícepodlažních domů, přes 50 aut a plynové potrubí. Později Gladkov uvedl, že terčem ostřelování se stala vesnice Novaja Tavolžanka u hranic s Ukrajinou a že při něm zemřela jedna žena.

Další žena přišla o život při útoku na příhraniční ves Ťotkino v Kurské oblasti, uvedl podle agentury TASS gubernátor Roman Starovojt. Jedna žena také utrpěla zranění,

Dronový útok vedený z Ukrajiny poškodil několik zásobníků ropy v rafinerii v ruském Krasnodarském kraji, informovala dnes agentura Reuters. Ruské síly uvedly, že šest blížících se dronů zničily a že jejich trosky spadly nedaleko vesnice Jurovka, která leží zhruba 60 kilometrů od Ruskem okupovaného Krymu.

"Zničeno bylo asi šest bezpilotních letounů, ale několik jich spadlo do areálu depa. To způsobilo požár, který poškodil několik zásobníků," uvedla správa Krasnodarského kraje.

Útok na ruské sklady ropy v oblasti nedaleko Krymského poloostrova dnes podle médií potvrdily zdroje ukrajinské tajné služby SBU. Ty uvedly, že jejich drony zasáhly dva sklady ropy v Jurovce, které podle nich slouží pro zásobování ruských jednotek na Krymu.

Ruské úřady už také dříve informovaly o škodách v rozsáhlém komplexu na zpracování ropy a hnojiv v baškirském Salavatu, který podle nich ale dál normálně funguje. Salavat leží přes 1100 kilometrů východně od Moskvy.

Ruské příhraniční regiony v souvislosti s ruskou invazí do sousední země čelí ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Kyjev uvedl, že tak činí v reakci na bombardování ukrajinských měst ze strany ruských sil, které je podle Kyjeva v podstatě každodenní.

Ukrajina se ruské vojenské invazi brání už více než dva roky. V noci na středu čelila masivnímu útoku ze strany ruské armády, která útočila na energetickou infrastrukturu takřka po celé zemi. Dnes ráno letectvo napadené země informovalo, že protivzdušná obrana zničila 17 z 20 dronů, které ruská armáda vyslala z Krymu.

Dnes vpodvečer starosta Oděsy Hennadij Truchanov bez dalších podrobností informoval, že ve městě se ozval výbuch. Ruské síly podle médií na město zaútočily raketami Iskander-M.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď