Rusové útočí na severu Charkovské oblasti, Ukrajina tam vyslala posily

foto Ilustrační foto - Hasiči zasahují u požáru domu po útoku ruského dronu na obytnou čtvrť v ukrajinském Charkově 4. dubna 2024.

Kyjev - Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti, Kyjev na místo vyslal posily. Na síti Telegram to uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany, podle kterého se podařilo odrazit dosavadní útoky. Boje ale pokračují. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že na ruský pozemní útok v oblasti byly ukrajinské jednotky připravené. Agentura Reuters nicméně píše, že se na Ukrajině otevřela nová fronta a že ruské síly při své operaci dosáhly úspěchů, byť omezených.

Zdroj z ukrajinské armády agentuře Reuters řekl, že ruské síly postoupily přibližně o kilometr za hranice. Jejich cílem je podle tohoto činitele vytvořit až desetikilometrovou nárazníkovou zónu.

Rusko se k vyjádřením ukrajinských představitelů nevyjádřilo. Tvrzení jednotlivých stran konfliktu není možné ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Server Ukrajinska pravda s odvoláním na armádní zdroje píše o čtyřech příhraničních vesnicích či osadách, které ruské invazní síly obsadily. Z vizualizace ukrajinské monitorovací skupiny DeepStateMap vyplývá, že v oblasti se nyní u hranic bojuje na dvou místech - ve směru na Vovčansk, který leží necelých deset kilometrů od ruských hranic a zhruba 60 kilometrů severovýchodně od Charkova, a pak asi 25 kilometrů západně, kde leží čtyři dotyčné vesnice.

Některé proruské vojenské kanály na telegramu dnes ráno psaly, že ruská armáda zahájila v okolí Vovčansku ofenzivu. Část z nich psala o "průlomu" a "dobytí některých obydlených oblastí", píše ruskojazyčný server BBC. Ani tyto informace nyní nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

"Ukrajinské obranné síly brání naše pozice v Charkovské oblasti. (Ruská armáda) během dneška zaútočila na Vovčansk a okolí pomocí řízených leteckých pum (KAB). Na začátku noci zintenzivnila dělostřeleckou palbu na frontovou linii," oznámilo ukrajinské ministerstvo.

Šéf charkovské správy Oleh Syněhubov předtím rovněž uvedl, že ruské síly v noci na dnešek soustředily své přeshraniční ostřelování na Vovčansk. Dělostřelecká palba a bombardování pokračovaly podle něj celou noc, přičemž sabotážní a průzkumné skupiny ruské armády se podle Syněhubova pokusily o prolomení hranice, avšak neúspěšně.

"Ozbrojené síly Ukrajiny spolehlivě drží své pozice: neztratily ani metr. Nepřátelské skupiny nepředstavují pro Charkov hrozbu, jejich síly stačí pouze na provokace severním směrem," napsal před oznámením ukrajinského ministerstva obrany Syněhubov.

"V tuto chvíli se útoky podařilo odrazit, boje různé intenzity ale pokračují," napsalo v prohlášení ukrajinské ministerstvo obrany. Dodalo, že na místo vyslalo záložní jednotky.

Zelenskyj dnes na tiskové konferenci v Kyjevě podle agentury Reuters prohlásil, že ukrajinské síly byly na ruský nápor na severovýchodní hranici připraveny. Moskva ale podle něj může do oblasti vyslat nové vojáky.

Ukrajinské úřady zároveň dnes kvůli ruským útokům pomohly s evakuací obyvatel Vovčansku a okolí, uvedla místní správa, na kterou se odvolává Reuters. Město před válkou mělo zhruba 17.000 obyvatel. Syněhubov uvedl, že ve městě je jeden mrtvý a několik zraněných.

Ukrajina vytlačila ruské jednotky z většiny Charkovské oblasti při bleskové ofenzivě v druhé polovině roku 2022, jen několik měsíců po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu. Ruské síly se ale po loňském útlumu na bojišti vrátily do ofenzivy a pomalu postupují v jižněji položené Doněcké oblasti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 21:00 16°C

Celá předpověď