ČEZ analyzuje nabídky na jaderné bloky, jejich obsah nekomentuje

foto Jaderná elektrárna Dukovany, 30. listopadu 2022 Dukovany, Třebíčsko. V popředí pole, kde bude stát Jaderná elektrárna Dukovany II.

Praha - Energetická společnost ČEZ nyní analyzuje nabídky firem EDF a KHNP na stavbu až čtyř jaderných bloků v Česku. V červnu analýzu předá vládě, která rozhodne o vítězi tendru, řekl dnes ČTK finanční ředitel ČEZ Martin Novák. Obsah nabídek nechtěl komentovat. Vláda očekává, že první jaderný blok by měl stát v roce 2036.

K podání závazných nabídek na stavbu více reaktorů vláda vyzvala francouzskou EDF a korejskou KHNP na konci letošního ledna. Rozhodla tak po analýze prvních nabídek na stavbu jednoho reaktoru v Dukovanech, jejich součástí byly i nezávazné opce na další bloky. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nezávazné nabídky uchazečů na stavbu více reaktorů vycházely až o 25 procent výhodněji než stavba pouze jednoho bloku. Nabízené ceny neuvedl.

Novák se dnes nechtěl vyjádřit k tomu, zda závazné nabídky, které EDF a KHNP odevzdaly na konci dubna, splnily očekávání nebo obsahovaly nějaké překvapení. "Nemůžeme se k tomu nijak vyjadřovat. Až proběhne analýza, bude předaná vládě a ta následně rozhodne, tak se něco dozvíme," řekl.

Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí Česka v novodobé historii, podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má jeden nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Nabízené ceny v prvotních nabídkách zástupci vlády odmítli komentovat. Někteří ekonomové v lednu odhadovali, že stavba čtyř reaktorů by mohla vyjít až na dva biliony korun.

Česko má šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku.

Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně. Novák dnes ČTK řekl, že ČEZ stále jedná s několika firmami, z nichž chce do konce roku vybrat partnera pro vývoj reaktoru. V minulosti ČEZ uzavřel memoranda o spolupráci na malých modulárních reaktorech s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, Westinghouse, KHNP a Holtec.

"Rádi bychom někoho z nich vybrali tenhle rok jako partnera, ale není to tak, že mu přidělíme zakázku. Rozhodneme se, s kým to dál budeme rozpracovávat," řekl Novák. Dokončení prvního malého modulárního reaktoru očekává v první polovině 30. let. Upozornil však na to, že termín výstavby bude záviset na technologickém vývoji u vybraného partnera.

Malé modulární reaktory se podle expertů na jadernou energetiku liší od velkých jaderných bloků především nižším výkonem a také rychlejší a jednodušší stavbou. Naopak provoz by mohl být podobný. Jejich využití je podle odborníků vhodné jako náhrada současných uhelných elektráren. Cena staveb zatím není jasná.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď