Státní maturitní testy dnes končí dalšími cizími jazyky a obtížnější matematikou

foto Ilustrační foto - Maturanti ze Slovanského gymnázia Olomouc čekají na chodbě před didaktickým testem z matematiky, 2. května 2024. Letos na škole maturuje asi 150 studentů z pěti tříd. Na zkoušku z matematiky se přihlásilo 90 procent. PC

Praha - Maturanty dnes čekají státní didaktické testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny a ruštiny. Jako druhý předmět společné části maturitní zkoušky si tyto jazyky vybralo dohromady 1478 studentů, kteří se přihlásili k maturitní zkoušce poprvé, vyplývá z dat Cermatu. K letošnímu jarnímu termínu státních maturit se přihlásilo 75.609 maturantů, což je o 5,4 procenta více než loni. Většina si zvolila angličtinu, matematiku si vybralo asi 18 procent. Didaktické testy dnes končí, začaly ve čtvrtek.

Maturanti dnes budou skládat i nepovinnou těžší zkoušku z matematiky. K té se letos přihlásilo celkem 3481 studentů, sdělila ČTK mluvčí státní organizace Cermat Jana Patáková. Je to asi o 400 více než loni.

Státní maturita je podle zákona povinná z českého jazyka a literatury. Druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Standardní test z matematiky psali maturanti ve čtvrtek, stejně jako test z angličtiny. Povinnou češtinu skládali všichni v pátek.

Zájem o němčinu, francouzštinu i ruštinu meziročně klesl, mírně se zvýšil jen u španělštiny. Tu si letos vybralo 149 studentů, kteří jdou k maturitě ppoprvé. Po angličtině, kterou si letos zvolilo asi 80 procent takzvaných prvomaturantů, zůstává dlouhodobě druhým nejoblíbenějším cizím jazykem němčina, zájem o ni přesto klesá. Letos si ji jako druhý předmět vybralo 834 maturantů, asi o 50 méně než loni, v roce 2013 jich bylo 6136.

Z cizích jazyků se skládají podobně jako z češtiny i ústní a písemné zkoušky. Písemné a ústní zkoušky byly dříve také součástí společné části maturity organizované Cermatem, novelou z roku 2020 se ale přesunuly na úroveň škol. Slohy už mají maturanti většinou za sebou, mohly se psát již v dubnu. Období ústních zkoušek potrvá od 16. května do 10. června. Konkrétní termín zkoušky určují ředitelé škol.

Maturitní testy se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy "uspěl" či "neuspěl". Výsledky letošních zkoušek Cermat podle informací na webu předá školám do 15. května.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď